bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

ZAGREB - Kada je krajem marta Branko Roglić, vlasnik Orbica, blokirao račun Agrokora zbog nenaplaćenog duga, mnogi su ga optužili da ruši hrvatsko preduzetništvo.

Roglić im je hladno odvratio: dužan mi je 12 miliona kuna.

Roglić nije imao problem blokirati najveće domaće poslovno carstvo, bio je to potez kojim je štitio svoje poslovanje. Reakcije su bile dramatične, prozivan je raznim imenima, pa čak i atentatorom na Todorića. Podsetimo, samo jer je pokušao prisilno naplatiti novac koji mu je Todorić bio dužan.

U razgovoru nam je otkrio da su ga pojedini mediji kontaktirali kako bi prokomentarisao Todorićeve napade preko bloga na njegovu kompniju, na šta im je Roglić odvratio da on ne cipelari mrtve ljude.

Što se događaja iz marta tiče, kada je neizvesnost oko Agrokora bila na vrhuncu, Roglić je rekao: “Ono što se dogodilo u Agrokoru, moralo se dogoditi, s obzirom na način na koji je kompanija vođena – bahato, bez ikakve kontrole troškova i s idejama koje dobrim dijelom nisu bile dobre”.

Vlasnik Orbica smatra da je Agrokor – kompanija iz jedne male i siromašne zemlje – previše široko “zahvatio”:

“Trebalo je da budu mnogo oprezniji, a to se nije događalo. Preuzimali su firme koje su objektivno bile pred stečajem. Trošio se veliki novac, nije se vodilo računa o svim tržištima, a bahatost je bila stalno prisutna. To je razlog kraja”.

Napadi koji su uslijedili nakon što je blokirao Todorića, kaže, došli su od potpuno ekonomski nepismenih ljudi.

“Ništa na svijetu nije normalnije nego naplatiti svoje potraživanje. Ja imam svoje ljude, oni imaju svoje. Preduzetnik nije čovjek koji se bahati i trpa novac u džep, već onaj koji brani i štiti svoje ljude”, oštar je bio Roglić, uz opasku:

“Preduzeće se mora napraviti dugoročno održivim. To je ključ preduzetništva. Meni se danas svi javljaju, a mi smo vrlo rigorozni u preuzimanjima. Mi smo štedljivi. Mi reinvestiramo dobit, naš dug iznosi tri godišnja profita, a oni (Agrokor) imali su dug 16 godišnjih profita (EBITDA)”.

Roglić vozi svoj auto, nema vozača i kaže da kontroliše sve: ”Ne može se niko razmetati dok se ja tako ponašam. Mi nismo Nemačka ni Amerika, već siromašna i mala zemlja. Pogledajte odakle su došli naši pradedovi, djedovi i očevi. A mi bismo sad htjeli jahte i crvene tepihe. Od mene su napravili najvećeg Todorićevog neprijatelja zato što sam se poslovno ponašao i predvidio kako će on završiti’, rekao je.

Osvrnuo se Roglić i na Antu Ramljaka i njegovo vođenje Agrokora. Smatra da Ramljak vodi kompniju u Zeitnotu – tim germanizmom označava se teža vremenska oskudica, na primer u partiji šaha.

“Oni moraju odigrati dvadeset poteza u pet minuta, ali su učinili sve što su mogli. Drugo je pitanje koliko su oni državu eksponirali prema Agrokoru. Koliko će se sudskih procesa pojaviti, kako će oni završiti? To niko ne zna”, istakao je.

 

Izvor: B92