bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

SARAJEVO - U normalnim okolnostima BiH je zapravo bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a sada je udvostručila uvoz na 152 miliona KM u prvih 6 mjeseci ove godine.

Struja resursVisoke temperature i sušna godina na Balkanu doveli su do pada hidropotencijala i nestašice električne energije, a zemlje ove regije primorane su uvoziti velike količine struje, piše portal The Prestige.

Od zemlje koja je donedavno izvozila struju, BiH je postala veliki uvoznik. Milionska sredstva su izdvojena za kupovinu električne energije iz inostranstva.

– U normalnim okolnostima BiH je zapravo bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a sada je udvostručila uvoz na 152 miliona KM u prvih 6 mjeseci ove godine – piše Reuters.

Osim toga, BiH je zbog nedostatka električne energije morala uvoziti i ugalj u istom periodu. U ovu svrhu potrošeno je čak 300 miliona KM od početka godine.

Hidroelektrane na Balkanu su podbacile u proizvodnji, što je dovelo do rasta cijene od 30 odsto.

Albanija se gotovo u potpunosti oslanja na hidroenergiju. U BiH ova vrsta proizvodnje električne energije pokriva 50 odsto potreba, a u Hrvatskoj i Sloveniji 40 odsto.

Albanija je samo za jedan mjesec tokom ovog ljeta potrošila gotovo 60 miliona KM na uvoz struje.

Elektroprivreda BiH zabilježila je finansijski gubitak u prvoj polovini ove godine, što se nije desilo u proteklih 5 godina.

BiH je još prije desetak godona planirala graditi nekoliko velikih hidro i termo elektrana, no sve je blokirano u politikantskoj režiji nedoraslih političara koji su rušenjem energetskih projekata skupljali političke poene. U tome su se osobito isticali bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDA Sulejman Tihić te aktuelni lider SBB Fahrudin Radončić. Oni su udruženim snagama srušili energetske projekte i nesumnjivo su najzaslužniji za to što je danas BiH prisiljena uvoziti električnu energiju iako je imala istorijsku priliku da se nametne kao regionalna energetska velesila.

 

Izvor: Reuters