bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

BEOGRAD - Privreda Srbije pokazuje znake oporavka, kaže ministar privrede Srbije Goran Knežević navodeći da očekuje da će do kraja godine u Srbiju ući oko dvije milijarde evra stranih direktnih investicija.

Goran Knezevic“Naš cilj je da u ovoj godini dostignemo dvije milijarde evra stranih direktnih investicija“, ističe Knežević za publikaciju magazina Kord povodom “15 godina FIC-a” (Savjeta stranih investitora).

Ministar ističe da su se, kao efikasna mjera za privlačenje investicija pokazali podsticaji koji se odobravaju i domaćim i stranim ulagačima.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući toj mjeri, u Srbiju su došli svjetski poznati brendovi, donjeli najnovije tehnologije i znanja, a zaposlili su više radnika nego što je ugovoreno. Ipak, navodi ministar, nove investicije ne obezbjeđuju samo podsticaji, saopštilo je Ministarstvo privrede.

“Težimo da Srbiju i na druge načine učinimo atraktivnijom za investicije“, rekao je Knežević.

Zato se, navodi, ulaže u industrijske zone, komunalnu, energetsku infrastrukturu, saobraćajnice i uzima se u obzir sve što je investitoru važno kada razmišlja o ulaganju.

“Upravo zato smo u 2016. uložili oko 2,5 milijarde dinara u te svrhe, posebno uzimajući u obzir interesovanje investitora za pojedine zone. Ove godine nastavljamo da sufinansiramo radove na izgradnji i obnovi saobraćajne, komunalne, energetske i ostale infrastrukture, kao i radove koji obezbeđuju dostupnost poslovne zone i njenom povezivanju sa okruženjem u 26 gradova i opština“, rekao je Knežević.

Ministar se osvrnuo i na sektor malih i srednjih preduzeća, bez kog ni jedna velika kompanija ne bi mogla da radi. Cilj je stvaranje pouzdane mreže dobavljača i zato država snažno podržava taj sektor konkretnom finansijskom i nefinansijskom podrškom.

“Naša mala i srednja preduzeća nikada nisu bila jača, a uveren sam da će biti još snažnija, jer smo obezbedili kontinuitet u ovoj podršci u narednih deset godina“, rekao je Knežević.

Za konkurentnost privrede, važni su i digitalizacija i savremene tehnologije, rekao je on ističući da je premijerka Srbije Ana Brnabić u pravu kada akcenat stavlja na digitalizaciju.

“U uslovima kada nauka svakodnevno menja svet, mi najpre moramo tehnološki da uhvatimo korak sa tim promenama, a zatim i da održavamo tempo”, rekao je Knežević.

 

Izvor: Tanjug