bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

SARAJEVO  - U uvodnom izlaganju, Snježana Bondaruk, sekretar Federalnog ministaratva zdravlja kazala je da je Nacrt zakona prvenstveno zakon koji se kandidira iz sektora zdravstva, obrađivac je Federalno ministarstvo zdravlja, a predlagač Vlada FBiH.

 

duvan

 

"Shodno tome, u ovom zakonu obrađujemo zdravstveni aspekt problema koji se zove pušenje duhana i duhanskih proizvoda koji je već odavno i na evropskoj i na svjetakoj razini prepoznata kao ozbiljna bolest ovisnosti, a koja uzrokuje brojne bolesti od kojih stanovništvo masovno obolijeva. Također bilježimo 11.000 smrti godišnje", kazala je Bondaruk. Dodaje da dugoročno gledano ovaj zakon predstavlja strateški pristup u rješavanju problema koji se zove pušenje duhana i duhanskih proizvoda. "Poruka je da zdravlje kao najdragocjenije dobro stavimo na prvo mjesto", dodala je.

Doktor Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je da po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2016. godini pušenje je uzrokovalo preko sedam miliona smrti širom svijeta. "Pušenje je glavni faktor i uzrok KV bolesti i raka u svijetu. Zdravstvena istraživanja pokazuju da pušenje uzrokuje rak usne šupljine, grla, jednjaka, želudca jetre, debelog crijeva... U ovom zakonu se tretira i pasivno pušenje. Činjenica je da pušač prilikom pušenja dvije trećine duhanskog dima izbacuje u svoju okolinu čime ugrožava i zdravlje drugih ljudi u svojoj okolini", kazao je Pehar.

U toku je debata. Centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje bit će održana danas u Parlamentu Federacije BiH. Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamentu Federacije BiH uputila taj nacrt. Nacrt je usvojio i Zastupnički dom (mart 2017.) i Dom naroda (juni 2017.) Parlamenta Federacije BiH, te je provedena javna rasprava u trajanju od 90 dana, podsjećaju iz Ministarstva zdravstva FBiH.

 

Izvor: Avaz.ba