bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

MOSKVA / PARIZ - Akcionari nekadašnjeg ruskog naftnog giganta Jukosa obustavili su sve sudske postupke protiv Rusije u Francuskoj, javlja Raša tudej.

 

hodorovski mihail

 

"To znači da će odluka o zamrzavanju ruske imovine u Francuskoj sada biti ukinuta", objavio je ruski Međunarodni centar za pravnu pomoć.

"Bivši akcionari Jukosa odlučili su da obustave sve sudske sporove koje su pokrenuli 2014. godine, u nastojanju da u Francuskoj dobiju priznanje i izvršenje odluka Haškog tribunula. To znači da će odluka o zamrzavanju ruskih aktiva biti ukinuta", izjavio je direktor tog centra Andrej Kondakov.

Nakon presude iz 2014. godine, Francuska je odlučila da zamrzne rusku imovinu na zahtev bivših akcionara Jukosa, vrednu više stotina miliona evra.

Apelacioni sud u Amsterdamu je u aprilu prošle godine presudio da su ruske vlasti svesno gurnule naftnu kompaniju Jukos u bankrot 2006, naloživši joj da plati ogroman dug za porez.

Kompanija Jukos, koju je 1990-ih godina, posle raspada SSSR-a, osnovao oligarh Mihail Hodorovski, našla se na udaru države zbog više milijardi dolara neplaćenog poreskog duga.

Hodorovski je 2005. godine uhapšen zbog utaje poreza, nakon čega je kompanija nacionalizovana, a najveći deo njene imovine pripao Rosnjeftu.

Akcionari Jukosa su pokrenuli tužbe protiv ruske države pred različitim međunarodnim sudovima, tvrdeći da je postupanje Moskve prema toj naftnoj kompaniji bilo nezakonito i tražeći obeštećenje u visini od više desetina milijardi dolara.

Rusija je 2015. godine usvojila zakon prema kom je njen ustav iznad presuda Evropskog suda za ljudska prava.

 

Izvor: Tanjug