bema februar2017

Neke kolege volite, drugi vam nisu dragi. A psiholog Lynda Shaw zna i zašto. U svom istraživanju otkrila je kako se ljudi na poslu mogu podijeliti u deset kategorija. Ujedno je definisala i koji su od njih najpopularniji, a koji nisu omiljeni među kolegama.

 

  1. Varalica – ovaj tip se ne ističe mnogo, ali uvijek završi posao. Voli da igra na sigurno i neće se izlagati rizicima samo kako bi zaštitio sebe.
  2. Pričalica – on stalno nešto ima da kaže i ne gasi se. U kancelariji, u kuhinji… Ovaj tip u svakom trenutku zna šta se događa na poslu jer je stalno u toku.
  3. Komedijaš – uvijek je u središtu pažnje i zasmijava sve oko sebe.
  4. Radoholičar – prvi dolazi na posao i posljednji odlazi. Posao je njegov život. Mnogi se pitaju i spava li možda u kancelariji.
  5. Veliki govornik – uvijek ćete znati za svaki njegov uspjeh jer on neće prezati pred time da se naglas pohvali.
  6. Delegator – to je onaj koji prebacuje posao na druge čim dobije neko zaduženje.
  7. Multitasker – nikome nije jasno kako on uvijek stiže da radi toliko poslova u isto vrijeme. Što je najvažnije, djeluje kao da ih radi s lakoćom.
  8. Sramežljivac – on nije pretjerano društven i uglavnom gleda samo svoj posao.
  9. Mikromenadžer – opsjednut je time da uvijek mora biti prvi u svemu. To je čovjek ispred svog vremena.
  10. Šarmer – on govori maznim i zavodljivim glasom, može se izvući iz svake situacije svojim šarmerskim nastupom.

Shaw kaže kako najviše poštovanja uživa varalica, koliko god to proturječno bilo, možda zato što zna svaku situaciju prebaciti u svoju korist. S druge strane, kada sretnu na hodniku velikog govornika ili mikromenadžera, većina će kolega okrenuti glavu i otići u drugom smjeru.

Pričalice, koje stalno ćaskaju u kuhinji, drugi su najčešći tip kolega, odmah iza radoholičara, koji žive za svoj posao. S velikim je govornikom najteže sarađivati, a za mikromenadžera se smatra da treba najviše podrške kako bi bio produktivan na poslu, piše Daily Mail.

 

Izvor: Bankar.me