bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

Briselski portal "Politiko" objavio je listu 28 ličnosti koje će, prema njihovoj analizi, uticati na oblikovanje Evrope 2018. godine, ocjenjujući da će lideri Evropske unije veći deo narednih 12 mjeseci provesti baveći se njenom budućnošću.

 

Muriel Peniko

Prvo mjesto - Kristijan Linder

 

Na prvom mjestu je Kristijan Lindner, lider nemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Njemačke našavši se na čelu konzervativnog evro-opreznog segmenta biračkog tijela.

"Izvlačeći prekidač" u koalicionim pregovorima u novembru, Lindner je gurnuo Nemačku u političku krizu i postavio sebe u središte debate koja je uslijedila, navodi portal.

U godini u kojoj će francusko-njemački motor vjerovatno voditi diskusiju o smijeru Evrope, to ga, kako se dodaje, stavlja u poziciju da djeluje kao kočničar.

Više od bilo kog drugog političara Lindner će, bilo u ili izvan vlade, odrediti koliko stvari mogu daleko da odu.

Na listi se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja – političara, biznismena, umjetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u središtu djelovanja narednih mjeseci.

Politiko objašnjava da je kao i prethodnih godina prikupljao sugestije, a zatim u nekoliko rundi debate rangirao ličnosti sa ciljem da se pronađu oni koji zaista, a ponekad i neočekivano, oblikuju svoje zemlje ili EU.

Jednostavno zauzimanje moćne funkcije, poput predsedničke, nije dovoljno da automatski kvalifikuje tu ličnost za listu 28 najuticajnijih.

 

Drugo mesto – Majkl Gouv

Drugo mesto – Majkl Gouv

 

Lindnerova prva pozicija slijedi nakon dvije godine u kojima je lidersko mjesto na listi Politika bilo definisano rastućim talasom populizma (mađarski premijer Viktor Orban 2016. godine) i reakcijom na to (gradonačelnik Londona Sadik Kan 2017. godine).

Ta promjena odražava osjećanje u Evropi koje, iako populizam možda nije odstupio, već se vjerovatno zaglavio, bar za sada, ostavlja liderima kontinenta slobodu da se bave osnovnim uzrocima tog fenomena.

Politika se vraća u Evropu zbog čega je od prvih deset ličnosti na listi osam onih koji praktikuju "rat drugim sredstvima", navodi Politiko izvinjavajući se istovremeno pruskom generalu Karlu fon Klauzevicu.

Poslije Lindnera slijede: britanski ministar ekologije Majkl Gouv – za koga se kaže da je "mozak koji stoji iza Bregzita" (broj 2), francuska ministarka rada i "gvozdena pesnica Emanuela Makrona" Muriel Peniko (broj 3).

 

Treće mesto – Muriel Peniko

Treće mesto – Muriel Peniko

 

Tu su i holandski premijer Mark Rute (broj 4), predsednica donjeg doma parlamenta Italije i borac protiv onlajn zloupotreba Laura Boldrini (broj 5), potpredsjednik Evropske komisije i bivši finski premijer Jirki Katainen (broj 7), izvjestilac Evropskog parlamenta za Bregzit Gi Verhofstat (broj 10), navodi Politiko.

 

Izvor: RTS