bema februar2017

1400x100

MOSTAR - Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavljena mobilna aplikacija za poljoprivrednike Ekomarket koju je izradila ITO - firma za inovativna softverska rješenja iz Mostara.

Opširnije...

Den Midleton je dečko koji ima 26 godina a samo ove godine zaradio je 12,3 miliona funti i to tako što je snimao sebe kako igra online video igre.

Opširnije...

Kompanije Facebook i Google pokušavaju da djecu privuku svojim namjenskim porukama i računarima u školama, što izaziva nezadovoljstvo udruženja za zaštitu djece, ocijenila je agencija Frans pres.

Opširnije...

NOVI SAD – Srpska kompanija PetroSolar isporučila je Ujedinjenim Arapskim Emiratima prve modele svojih pametnih klupa koje se napajaju solarnom energijom.

Opširnije...

TEŠANJ - Kada je prije godinu dana mašinski tehničar Mehmed Husaković, povratnik u Grapsku kod Doboja osmislio kompjutersku mašinu za rezanje metala, malo je ko vjerovao da će ona naći svoje mjesto u domaćoj metalnoj industriji, jer je u toku njene probne faze bio veći interes stranih kompanije nego naših. Mehmed bi znao reći da su mu se mnogi smijali kada je krenuo u izradu CNC mašine, ali nakon 8 mjeseci rada ekipa u kojoj su pored Mehmeda bili i Žarko Cvjetić, Samir Šejtanić, Enver Smajić i Hasib Hurtić je uspjela.

Opširnije...

NOVI SAD - Poslovni sajam „Nauka za privredu” biće otvoren danas u Kongresnom centru „Master” Novosadskog sajma u 11 časova, a na prvoj sajamskoj manifestaciji iz oblasti nauke, organizovanoj na inicijativu Pokrajinske vlade kao korak ka čvršćem povezivanju nauke i privrede, predstaviće se 23 izlagača.

Opširnije...

SUVON - Novi materijal za izradu baterija ne samo da ubrzava punjenje, već i produžava životni vijek jednog punjenja uređaja. Baterije su, zbog postojanosti na povišenim temperaturama, idealne za električna vozila.

Opširnije...

Kim Dotkom, osnivač sajta za dijeljenje fajlova “Megaupload“, predstavio je ozbiljan projekat koji naziva budućim „alternativnim internetom“.

Opširnije...

Od početka ove godine Google prikuplja podatke o lokacijama svih modernih uređaja koji rade na Androidu – čak i onih koji imaju isključenu opciju lokacijskih servisa, odnosno kojima GPS nije aktivan.

Opširnije...