bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

SVIJET - Izgradnja kuće može biti dugotrajna i skupa. Umjesto toga, mnogi graditelji odlučuju automatizovati dijelove procesa. 3D štampač može se koristiti za izradu određenih segmenata jednostavno i ekonomično.

Odstampana kuca

Novi ukrajinski start-up “PassivDom” koristi 3D-štampajući robot koji može odštampati dijelove Tiny House (nale pokretne kuće kojima se opisuje arhitektonski i društveni pokreta koji zagovara jednostavno življenje u malim kućama). On može odštampati zidove, stropove i podove modela kuće PassivDom od 35 m2 za otprilike osam sati. Ljudi potom ugrađuju prozore, vrata, cijevi i vodove.

Nakon dovršenja kuće su samodostatne i pokretne, jer ne moraju biti povezane s vanjskom električnom energijom ili cjevovodima. Električnu energiju generišu solarne ploče i pohranjuje se u bateriju, voda se sakuplja iz vlage u zraku i filtrira (ili se isporučuje u samom sistemu). Kuće takođe sadrže nezavisni kanalizacioni sistem.

Kuće PassivDoma koštat će najmanje 31.900 dolara i mogu se naručiti online u SAD-u i Ukrajini. Prve jedinice bit će isporučene do kraja godine. Tiny kuće su, između ostalog, reakcija na eksplodirajuće cijene nekretnina. Mogu se graditi gotovo bilo gdje, slijedeći trend minimalizma među Milenijalcima koji preferiraju živjeti samostalno umjesto gomilanja hiljada stvari u velikoj kući.

 

Izvor: Poslovnisvijet.ba