bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

Želite li biti sigurni da će vaš stari telefon sljedećem vlasniku otići bez ikakvih neugodnih podataka, pobrinite se da pravilno resetirate uređaj i uklonite sve što se na njemu nalazi.

 

telefon phone

 

Kad kupujemo novi mobitel, mnogi od nas stari će česti staviti u oglas kako bi prodajom popravili računicu i kupili nešto bolji uređaj. Tu je i opcija zamjene staro za novo, ali prije svega moramo se pobrinuti kako bi naš uređaj budućem vlasniku stigao potpuno prazan i bez ikakvih neugodnih detalja.

Naši telefoni su danas spremište najprivatnijih tajni, poslovnih poruka, bankovnih podataka, ali i fotografija i poruka koje su često samo za naše oči. Sve to moramo preseliti na sigurnu lokaciju, ako to želimo sačuvati prije nego potpuno očistimo stari telefon.

Na starom iPhoneu bi trebali prvo isključiti iMessages (ako prelazimo na Android), kako bi bili sigurni da će vam poruke normalno dolaziti. Oni koji koriste Appleov sat trebali bi prekinuti vezu prije spajanja s novim telefonom. Sljedeći korak za one koji prelaze na novi iPhone je backup cijelog uređaja s opcijama za podatke koje želite backupirati.
Prije resetovanja uređaja za svaki slučaj se odjavite iz iClouda u postavkama telefona. Da bi resetovali telefon, morate otići u Postavke-Opšte pa na Resetovanje pri dnu menija i odabrati opciju koja će izbrisati sav sadržaj i postavke.

Vlasnici Android uređaja prolaze sličnu proceduru. Ostajete li na Androidu, vjerojatno želite da vas prate i aplikacije, a njih možete sinhronizirati s računom odlaskom u Postavke - Računi i sinhronizacija i klik na Sinkronizuj sada, pod uslovom da vam automatska sinhronizacija nije uključena. Cijeli telefon možete backupovati odlaskom u Postavke pa u Sigurnosno kopiranje (Backup). Ovdje možete sigurnosnu kopiju spremiti u Google Drive, a neki proizvođači nude i svoju opciju spremanja sigurnosnih kopija uređaja.

Sljedeći korak je resetovanje telefona na tvorničke postavke, a ta se opcija najčešće nalazi u izborniku Sigurnosne kopije i poništavanje (Backup & reset). Nudi li vam telefon izbor, kliknite na opciju koja će ukloniti sve podatke i postavke.

 

Izvor: Večernji.hr