bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

Ako ste jutarnji tip, ovo će vas zanimati. Istraživanja kažu da je za tijelo puno bolje večernje tuširanje, evo i zašto.

 

 

Spavati sedam do devet sati svaku noć jako je važno za zdravlje cijelog organizma, a naučnici kažu da se tajna dobrog sna možda krije u tuširanju prije spavanja. Pa evo zašto se ne biste trebali tuširati ujutro:

Možete dobiti akne
Tokom dana na koži lica skupljaju se ulje i prljavština s kojima na kraju legnete na jastuk. Dakle, trebali biste se istuširati prije spavanja, a lice oprati proizvodima koji u sebi imaju cink. Takvi proizvodi sprečavaju nastanak bubuljica i akni.

Dobro je za borbu protiv alergija
Pelud i ostali alergeni skupljaju se na koži, kosi, odjeći... Pa ako se ne istuširate prije spavanja, sve to će se preseliti i na vaše plahte na krevetu i nećete se naspavati ako cijelu noć budete šmrcali i kihali.

Tuširanje prije spavanja opušta
Nauka je potvrdila da toplina smanjuje tjeskobu i stres te potiče opuštanje.

Imaćete ljepšu kožu
Hormon rasta i polni hormoni aktivni su tokom noći, a oni su zaslužni za lijepu kožu. Važno je da s nje skinete sve što bi moglo poremetiti normalan rad ovih hormona prije spavanja.

Na jastuk ćete prenijeti bakterije
Naučnici tvrde da se u kosi skuplja više bakterija nego što možete zamisliti. Pa ako u krevet idete neoprane kose previše noći za redom rizikujete nastanak akni i drugih problema na koži lica.

Bolje je za kosu
Ako operete kosu navečr, možete leći u krevet i s vlažnom kosom, pogotovo ako je kovrčava. Probudićete se s mekšom i zdravijom kosom, piše Ordinacija.

 

 

Izvor: hr.n1info.com