bema februar2017

Tropic mojMarket optimize

Jedan američki dnevni list prenosi da je iscrpljenim ženama na poslu izuzetno važno priuštiti kratak odmor koji će ih revitalizovati, osvježiti, učiniti ih produktivnijima i sretnijima.

Zene posao odmor

Naime, žene trebaju više sna nego muškarci. Neke samo 20 minuta, neke i više. No, zašto se žene i dalje bude prije muškaraca i zašto si ne priušte dodatnih dvadesetak minuta sna?

Sociolozi tvrde da žene, osobito majke, često svojevoljno odustaju od sna i slobodnog vremena. Smatraju da će u tih dodatnih 20 minuta postići mnogo više u danu, ne razmišljajući o posljedicama. Posljedice su hroničan umor i neispavanost, što nikako ne pogoduje produktivnosti.

Još jedan od razloga zašto su žene iscrpljene je „mentalni rad“, jer su uglavnom odgovorne za održavanje socijalnih veza, pamćenje rođendanskih datuma, pakovanja ručka svakom članu porodice i zakazivanje termina kod stomatologa.

Osim toga, postoji i „emocionalni rad“ koji uključuje čitanje svih signala i brigu o tome da sve ispadne dobro, da su svi sretni i zadovoljni i zadovolje svoje potrebe.

Ako se žena odluči za pauzu i odvoji određeno vrijeme za odmor, potreban joj partner ili saradnik koji će moći izvršavati njene aktivnosti, emocionalna i mentalna opterećenja, dok je ona u fazi mirovanja.

Ako je osoba iscrpljena, neće joj pomoći ni 10 kafa, krofne, čokolade ni energetska pića. Stoga, priuštite ženama na poslu dvadesetak minuta odmora i sa sigurnošću možete očekivati sretnijeg zaposlenika koji će ostvarivati bolje rezultate.

 

Izvor: Centarzdravlja.hr