Connect with us

TURIZAM

Nova godina oživljava Banjaluku, stižu stranci

Objavljeno

 

Novogodišnji praznici se bliže, a smještajni kapaciteti u gradu na Vrbasu su već sada gotovo popunjeni.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banjaluka, kazala je za „Nezavisne novine“ da je interesovanje za predstojeće praznike veliko.

„Sa sigurnošću možemo reći da će Banjaluka biti jedan od najposjećenijih gradova u regiji. Naša pretpostavka je da bi trebalo da imamo više gostiju nego prošle godine, kada smo ih imali oko 70.000“, rekla je Brankovićeva.

Da je Banjaluka veoma popularna destinacija koju biraju turisti, potvrđuje i to da se 100 turista iz Herceg Novog odlučilo da novogodišnje dane provede baš u gradu na Vrbasu.

„Imali smo nekoliko poziva iz Herceg Novog, njihovi građani žele baš u Banjaluci da dočekaju novogodišnje praznike, oni žele minimum tri noćenja“, rekla je Brankovićeva, dodajući da veliki broj gostiju dolazi iz Slovenije.

„Slovenci takođe žele minimalno dva do tri noćenja, to je jako dobro za naš grad, jer nam to ide u prilog. Imaćemo i prihode od takse, ali i popunjenost kapaciteta“, rekla je Brankovićeva.

Kako je istakla, to pokazuje da Banjaluka nije samo prolazna destinacija za turiste.

Kako su za „Nezavisne novine“ potvrdili iz hotela „Jelena“ u Banjaluci, popunjenost njihovih kapaciteta za predstojeće praznike je 70 odsto, ali kroz nekoliko dana očekuju popunjenost od 100 odsto.

„Naši kapaciteti su inače popunjeni, do sredine decembra očekujemo potpunu popunjenost za predstojeće praznike. Naši gosti dolaze iz Turske, Slovenije, Makedonije, takođe imamo povećan broj gostiju iz Rusije i Ukrajine, kao i neke goste iz Nigerije i Saudijske Arabije“, navode iz ovog hotela.

Da je u gradu na Vrbasu, pored mnogih hotela, popularno izdavanje privatnih smještaja za novogodišnje praznike potvrđuje i činjenica da su gotovo svi stanovi na dan već rezervisani, te da je veoma teško pronaći ovu opciju u gradu.

Kako je za „Nezavisne novine“ rekao jedan Banjalučanin, vlasnik stana u centru grada, svake sezone u ovom periodu ga izdaje kao „stan na dan“.

„Ova opcija mi je i te kako isplativa u vrijeme novogodišnjih praznika, te svake godine imam popunjene kapacitete“, kazao je ovaj Banjalučanin.

Kako dodaje, ova godina nije izuzetak, te je od sredine novembra stan rezervisan sve do 10. januara.

„S obzirom na to da sam oglas postavio na internet, odmah po postavljanju javio se veliki broj ljudi, i to većinom stranci, koji su bili zainteresovani za izdavanje stana“, ističe on.

Nezavisne novine

TURIZAM

U Trebinju produžena ljetna turistička sezona, u septembru više od 20.000 noćenja

Objavljeno

 

U Trebinju se do kraja godine očekuje da će broj registrovanih noćenja premašiti 150.000, što će biti više za oko 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Hercegovci traže šljivovicu, Krajišnici pršutu

Objavljeno

 

Kao što juriš ne može bez junaka, sjever bez juga, tako ni Hercegovina i Krajina ne mogu jedna bez druge, a da se tradicija i običaji nadopunjavaju, svjedoči činjenica da Hercegovci rado navraćaju u “Krajišku kuću”, gdje najviše traže šljivovicu, dok je Krajišnicima u “Hercegovačkoj kući” prvi izbor pršuta. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Više od 800.000 noćenja u Srpskoj za prvih devet mjeseci

Objavljeno

 

U Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci boravilo je oko 800.000 turista, što nas stavlja u rang 2019. godine, prije pandemije, rekao je Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.