Connect with us

OSTALO

Znate li kako društvene mreže mogu utjecati na vašu ishranu

Objavljeno

 


Na internetu je sve više objava i članaka povezanih s hranom, a jedno od najnovijih istraživanja govori kako bi društvene mreže mogle znatno utjecati na vaše prehrambene navike, prenosi Healthline.

Objave na društvenim mrežama mogu biti različite. Neke fotografije napravljene su u restoranima, neke stižu iz udobnosti doma vašeg najboljeg prijatelja, a neke su jednostavno zabilježene iza ponoći. Ono što ih razlikuje jeste i sadržaj, neko fotografiše brzu hranu, neko svoje salate, a neko vas jednostavno želi obavijestiti da uživa u porodičnom ručku.

No, šta god vaši prijatelji govorili svojim fotografijama hrane na društvenim mrežama, vrlo je vjerovatno da ste veoma upućeni u njihove prehrambene navike i ono što preferiraju jesti. A onda, sve informacije koje dobijete o tome kako se hrane vaši prijatelji mogu utjecati na to kako ćete se vi hraniti, tvrde stručnjaci.

„Novo istraživanje govori o tome kako prehrambene navike naših prijatelja i poznanika mogu utjecati na naše odluke čime i kako da punimo svoj frižider i stomak. Možda nesvjesno, ali biramo ono što smo vidjeli na društvenim mrežama kod drugih ljudi“, objašnjava autorica istraživanja Lily Hawkins.

Kroz ovo istraživanje ispitano je 369 studenata. Postavljana su im pitanja o tome koliko konzumiraju voće, povrće, energetske pločice i slične slatkiše. Također, upitani su o količini korištenja Facebooka i drugih društvenih mreža, kao i o tome kakvi su njihovi stavovi glede prehrambenih navika njihovih prijatelja.

Rezultati su pokazali sljedeće – društvene norme mogu utjecati na prehrambene navike na dva različita načina: „Kada jedna osoba vidi da njegovi prijatelji ili ljudi koje prati na društvenim mrežama konzumiraju više voća i povrća, onda i sami počinju konzumirati više nego inače. Drugi rezultat je pokazao da nekad jednostavno odlučujemo raditi ono što nam ima više smisla. A to je da, čak i kada vidimo da naši prijatelji jedu previše slatkiša, mi biramo jesti onoliko koliko nam odgovara“.

Reklama

Ovo istraživanje povezano je sa mnoštvom kampanja koje promovišu zdravu ishranu i zdrav način življenja. Autori istraživanja također smatraju da se može koristiti kako bi se ljude ohrabrilo da jedu više voća i povrća i manje slatkiša.

„Ustvari, mi možemo koristiti društvene mreže kao alat da ‘poguramo’ jedni druge ka zdravijem načinu življenja“, zaključuje Hawkins.

Klix.ba

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu