Connect with us

FINANSIJE

Cipras MMF-u: Premašili smo ciljeve, sad vi uradite svoje

Grčki premijer Aleksis Cipras je kritikovao Međunarodni monetarni fond (MMF) zbog insistiranja na tome da grčke vlasti preduzmu veće napore za reorganizovanje posrnule ekonomije.

Objavljeno

 

U autorskom članku za britanski list „Fajnenšel tajms“, naslovljenom „Grčka se suprotstavila katastrofičnim prorocima, sada je na MMF-u da uradi svoj deio“, Cipras je napisao da je Fond u oktobru prošle godine predviđao da će grčka ekonomija evidentirati pad od 2,3 odsto u 2015. godini. „Umjesto toga, prošla godina je bila godina stagnacije, uz pad od 0,2 odsto. To stavlja ekonomiju u bolju poziciju u pogledu dostizanja budućih fiskalnih ciljeva“, piše Cipras. On je, takođe, kritikovao MMF zbog predlaganja novih reformi, koje bi, prema njegovim riječima, najteže pogodile najugroženije. „Grčka ne uspjeva da shvati zašto MMF insistira na izmjeni nacrta reformi i to na način koji njihove prinose ostavlja netaknutim, a sa druge strane značajno umanjuje napredak reformi, prebacujući najveći deo tereta na relativno siromašne“, navodi se u Ciprasovom članku. Ukazujući na činjenicu da je Grčka „premašila nekoliko ključnih ciljeva“ u prošloj godini, Cipras je napisao da je „Grčka sada u poziciji za ostvarivanje održivog i inkluzivnog oporavka“, kao i da „sprovodi kredibilan program fiskalnih prilagođavanja i da je posvećena izlečenju hroničnih institucionalnih manjkavosti“. On je naglasio da Grčka preduzima sve napore za reorganizovanje ekonomije, iako je suočena sa izbegličkom krizom. Izražavajući uvjerenje da će zvanična Atina završiti reviziju trećeg paketa pomoći toj zemlji bez ikakvih odlaganja, Cirpas se još jednom osvrnuo na MMF koji, kako kaže, tvrdoglavo ignoriše pismo koje je on uputio Fondu, ali i smisao sporazuma o paketu pomoći. Uprkos tim preprekama, Cipras je izrazio vjerovanje da će u narednih nekoliko dana biti završena revizija paketa pomoći.

 

Izvor: Tanjug

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.