Connect with us

TELEKOMUNIKACIJE

Prodaja tornjeva „napuhala“ dobit banjalučkog m:tela

Objavljeno

 


Dugoiščekivani finansijski izvještaj banjalučkog m.tela nakon nedavne rasprave o neisplaćenoj dividendi pokazao je visok rast dobiti pod uticajem prodaje tornjeva, ali nije impresionirao.

Banjalučki m:tel je od prodaje antenskih stubova zaradio 274,1 miliona KM, što je bilo presudno da dobit grupacije za 2023. godinu dosegne nevjerovatnih 354,5 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

U odnosu na dobit ostvarenu u 2022, profitabilnost je više nego učetvorostručena. 

No, ukoliko se poslovanje grupacije sagleda na realnoj osnovi, onda dolazimo do drugačije percepcije. Ako se oduzme učinak prodaje tornjeva vidljivo je da je dobit ostvarena na nivou od 80,4 miliona KM, te je za oko 4,6 miliona KM manja nego godinu ranije. 
Ukupni prihodi pod uticjem prodaje infrastrukture narasli su za impresivnih 58,9 posto na 856,6 miliona KM.
No, posmatrajući samo poslovne prihode, ostvareni rast bio je 3,8 posto dostigavši ukupnu vrijednost od 548,6 mil KM (538,9 mil KM u 2022.). Učinak ovog rasta zasjenjuju povećani ukupni rashodi koji su porasli za 4,6 posto na ukupno 464,0 miliona KM.

Brojke pokazuju da je jednokratni efekat prodaje infrastukture samo prividno poboljšao poslovne performanse kompanije, kao i da ne korenspondira sa izjavama koje smo mogli čuti od rukovodstva nakon uzdržavanja od isplate drugog dijela dividende u prošloj godini da kompanija ide u pravcu jačanja poslovnih rezultata i dobiti za akcionare.

Naravno, efekat velike  transakcije realizovane pred kraj prošle godine može biti pozitivan u narednim godinama, ali će puno toga ovisiti od toga kako će se ostvarena prošlogodišnja rekordna dobit raspodijeliti.  Nedavno usvojena dividendna politika garantuje akcionarima najmanje 50 posto neto dobiti.

Reklama

No, prije bilo kakve rasprave o tome treba imati u vidu da je prodaja infrastukture o kojoj u stručnoj javnosti u Europi inače postoje podijeljena mišljenja, bila u funkciji smanjenja duga matične grupacije Telekom Srbija. Kao glavni akcionar Telekom Srbija će odlučivati o načinu upotrebe dobiti, pa i o tome da li će ona i u kojoj mjeri biti u funkciji rasta i koliko će u  krajnjem akcionari na nju moći računati u obliku isplate dividende.

Investitori na Banjalučkoj berzi pozitivno su reagovali na izvještaj, pa su akcije Telekoma Srpske ostvarile rast od 1,64 posto na 1,24 KM.

Podsjećamo da je Telekom Srbija prodao ukupno 1.827 antenskih stubova, od kojih se 725 nalazi u Bosni i Hercegovini, britanskoj firmi Actis GP LLP.  Prodaja je obavljena putem za te svrhe osnovane podružnice Sky Towers Infrastructure.

Indikator

TELEKOMUNIKACIJE

Novi pad dionica Mtela, vrijednost kompanije dugo nije bila niža

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel danas su dotaknule novo dno, odnosno najnižu vrijednost još od septembra 2021. godine.

To znači da je tržišna vrijednost kompanije danas spala na najniži nivo u posljednje dvije godine i iznosi svega 570 miliona KM, piše BiznisInfo.

Danas se dionicama Telekoma Srpske trgovalo na Banjalučkoj berzi u iznosu od 232.545 KM, po prosječnoj cijeni od 1,16 KM. Time je ostvaren pad u odnosu na prošlo trgovanje za -5,69 posto.

Zanimljivo je da su dionice kompanije danas dostigle nižu vrijednost čak i u odnosu na onaj veliki pad od 25. maja ove godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti.

Tada je Mtel izgubio više od 200 miliona KM kapitalizacije u samo dva dana usljed pada dionica od oko 25 posto. Dionice Telekoma Srpske prije toga su vrijedile 1,63 KM po dionici, da bi pale na 1,22 KM.

Nastavite čitati

U trendu