Connect with us

GRAĐEVINARSTVO

Skoro 6,5 mil KM za rehabilitaciju dijela glavne saobraćajnice u Sarajevu, traži se izvođač radova

Objavljeno

 


Direkcija za puteve Kantona Sarajevo planira da krene sa rehabilitacijom glavne gradske saobraćajnice na potezu od Skenderije prema Vječnoj vatri.

Kako se ističe u objavljenom pozivu radi se o rehabilitaciji dijela prstena Ilidža-Baščaršija-Ilidža i trotoara dionica Skenderija-Vijećnica-Vječna vatra u dužini od oko 2,8 km.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 5.490.000 KM bez PDV, odnosno 6.423.300 sa PDV-om.

Okvirni sporazum će se zaključiti na dvije godine sa jednim ponuđačem, a kriterijum za dodjelu je najniža cijena.

eKapija

GRAĐEVINARSTVO

Nijemci će graditi najveću zgradu u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

“Za sada se čini da će to biti april”, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, odgovarajući na pitanje o početku izgradnje novog hotela Palas u centru Banjaluke.

– Jedna mala parcela je riješena i sada se stvorio preduslov da dobijemo konačnu građevinsku dozvolu za objekat sa maksimalnim gabaritima, kako je i predviđeno – istakao je gradonačelnik.

Pored pitanja koje je riješio grad, Stanivuković naglašava da je i investitor ušao u razgovore sa kompanijama koje će izvoditi radove na izgradnji dugo najavljivanog hotela.

 Na izgradnji objekta će, zbog kompleksnosti strukture, raditi konzorcijum na čelu sa kompanijom iz Njemačke, ali u dogovoru sa investitorima obećano nam je da će za sve radove kao podizvođači biti birane domaće, banjalučke firme – tvrdi on.

Nakon što radovi počnu, gradonačelnik ističe da bi trebalo da budu gotovi u roku od tri godine. Banjaluka će, kako je rekao, na taj način dobiti svoju novu razglednicu.

– Od investitora imamo obećanje da bi radovi mogli biti gotovi i ranije, ali ovo je veliki objekat – navodi on i dodaje da bi tačan datum početka radova trebao biti poznat do kraja marta, javio je BL portal.

Reklama

Predviđeno je da budući hotel bude visok 100 metara, a sadržavat će restorane, vidikovac, spa centar, podzemnu garažu i poslovne objekte. Vrijednost investicije je oko 150 miliona KM, podsjeća BiznisInfo.ba.

Ovo će biti najviša zgrada u Republici Srpskoj. Investitor je Filip Zepter.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

GRAĐEVINARSTVO

Iz Zagreba stiglo najbolje rješenje za kongresni centar u Trebinju

Objavljeno

 

Od

Elektroprivreda Republike Srpske izabrala je juče rješenje kompanije iz Zagreba za najbolje za izgradnju kongresnog centra u Trebinju, a pristiglo je 39 radova, rekao je generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je novinarima rekao da je prije više od četiri mjeseca ERS raspisala poziv za izradu konkursnog rješenja, a angažovali su u komisiju dekane arhitektonskih fakulteta iz Banjaluke, Beograda, Podgorice, profesore sa iskustvom o akustici, elektrotehnici, instalacijama.

– Prispjelo je 39 radova, jer je ozbiljan projektni zadatak za izradu konkursnog rješenja kongresnog centra bio veoma složen. Po tom projektnom zadatku, došla su nam rješenja iz Čilea, SAD, Kine, Evrope i na kraju su izabrana tri najbolja. Najbolje rješenje je dala kompanija iz Zagreba, drugo rješenje je iz Novog Sada, a treće nagrađeno rješenje je iz Beograda – rekao je Petrović, te dodao da su dodijeljene i tri pohvale.

On je istakao da će u narednih mjesec dana biti napravljen katalog radova i promocija svih radova i usvojenog rješenja.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Uprave ERS-a on je dodao da je zamišljeno da kongresni centar bude na lokalitetu Novog Trebinja, južnije od kompleksa Grad sunca.

– To je lokalitet od 350 hektara, 25 hektara je zamišljeno da bude za javne površine, to su park, hotel, kongresni centar, sportska dvorana, škola, Dom zdravlja, vrtić i drugi sadržaji. Kongresni centar je bruto površine 60.000 metara kvadratnih – rekao je Petrović, piše portal gradtrebinje.

Reklama

On ističe da će investiciona vrijednost biti poznata nakon izrade glavnog projekta, koji će uslijediti nakon konkursnog rješenja.

eKapija

Nastavite čitati

GRAĐEVINARSTVO

Novi kilometri autoputa u Republici Srpskoj tek od 2025.

Objavljeno

 

Od

Na nove kilometre auto-puta vozači u Republici Srpskoj moći će računati krajem 2025. godine, rekao je v.d. direktora Autoputeva Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Kako je istakao u narednoj godini neće biti otvaranja novih kilometara auto-puta.

Prema projektovanoj dinamici prva dionica auto-puta koju bismo trebali da otvorimo će biti krajem 2025. Mislim da bismo trebali da otvorimo dionicu obilaznice oko Doboja i dionicu auto-puta od Bijeljine prema Rači, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti na koje ne možemo da utičemo – rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, trenutno je aktivno pet projekata.

Nisu sve to gradilišta. Gradilišta su na dionici auto-puta od Bijeljine do Rače, na dionici auto-puta na Koridoru VC na dobojskoj zaobilaznici i privode se pripremni radovi na dionici auto-puta od Vukosavlja do Brčkog – istakao je on.

Kako je kazao, rade i na pripremanju otvaranja gradilišta i potpisivanja finansijskog ugovora na dionici od Bijeljine do Brčkog i ugovora o koncesiji na dionici Banjaluka – Prijedor gdje se izvode radovi na prvih sedam kilometara.

Reklama

Inače, u Republici Srpskoj do sada je izgrađeno 112 kilometara auto-puta, dok će je u pripremi još 120 kilometara.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

U trendu