Connect with us

TURIZAM

U Trebinju produžena ljetna turistička sezona, u septembru više od 20.000 noćenja

Objavljeno

 


U Trebinju se do kraja godine očekuje da će broj registrovanih noćenja premašiti 150.000, što će biti više za oko 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Zahvaljujući produženoj ljetnoj turističkoj sezoni u septembru je zabilježeno više od 20.000 registrovanih noćenja, čime je dostignuta cifra od 136.000 u ovoj godini.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Trebinja Žarko Vico rekao je Srni da je ovaj uspjeh utoliko veći, s obzirom na to da je Svjetska turistička organizacija 2023. godinu akcentovala kao godinu u kojoj bi mogao da se vrati promet iz 2019. godine.

„Turistička organizacija grada Trebinja fokusirana je da od Trebinja stvori destinaciju koja će da živi od turizma 365 dana u godini, a sudeći po ovoj godini, na dobrom smo putu“, naglasio je Vico.

On je istakao da su lijepe vremenske prilike pogodovale posjeti turista iz više zemalja i tokom septembra i oktobra, a tokom cijele godine Trebinje su posjetili turisti iz 72 zemlje.

„Dominantna je posjeta turista iz zemalja regiona, ali i Zapadne i Centralne Evrope, skandinavskih zemalja, Kine i Malezije“, rekao je Vico i dodao da je tome doprinijela dobra turistička ponuda u gradu.

Reklama

On je istakao da se Trebinje nalazi u kontinuiranoj ekspanziji po broju turističkih posjeta, te da spada u red onih destinacija koje su u samom vrhu po povećanju turističkog prometa.

„Nijedna druga destinacija ne može da se pohvali takvim procentualnim porastom kao što može da se pohvali Trebinje“, rekao je Vico.

On je istakao da je u najjužnijem gradu Srpske sve spremno i za novogodišnje i božićne praznike koji će biti obilježeni nizom kulturno-zabavnih sadržaja, te da kao i prethodnih godina, očekuju dobru posjetu gostiju sa svih strana.

„Za doček Nove godine u Trebinju će na Trgu slobode od 22.00 časa nastupiti pjevač Peđa Jovanović, dok će noć ranije na istom mjestu građane i goste zabavljati Boris Režak od 21.30 časova“, rekao je Vico.

On je naveo da će tokom 31. decembra biti pripremljen i doček dječije Nove godine, a osim toga, praznici će biti obilježeni različitim sadržajima u vidu izložbi, bazara i nastupa koji će biti održani 30. 31. decembra i prvog januara.

„U Turističkoj organizaciji od kraja oktobra dolaze upiti o ponudi grada za praznike, s obzirom na to da je Trebinje i prethodnih godina bilo dobro posjećeno očekujemo i ove godine dobru posjetu. Najviše se interesuju turisti iz regiona, ali u okviru agencijskih tura i paketa moguće je da nam dođu inostrani turisti tokom novogodišnjih i božićnih praznika“, rekao je Vico.

Reklama

Preuzeto: Nezavisne novine

VINARSTVO

Mostar preuzeo titulu „Evropskog grada vina“ – Trebinje „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“

Objavljeno

 

Od

Juče je na svečanom prijemu u vijećnici francuskog grada Toulousea, gradonačelnik Mostara Mario Kordić preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio 2024. godine.

„Nakon što smo prošle godine preuzeli nagradu u Portugalu ove godine je, kao u ragbiju, predajemo Mostaru. Želio bih još dodati da su upravo gradovi predvodnici Evropske unije, te da su još od srednjeg vijeka na ovamo održavali veze i stvarali su evropski duh suradnje. Tako i danas na ovom događanju slavimo vino, jer vino povezuje sve ljude bez obzira na naciju“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Toulousea Jean-Luc Moudenc.

Titulu Evropskog grada vina Dionisio dodjeljuje Evropska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su uspješno povezale vinogradarstvo i turizam, podsjećaju iz Grada Mostara.

Ova titula posljednja je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za Grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za Grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Ovo je izvanredno priznanje našem gradu i svim ljubiteljima vina u našoj regiji. Recevin Dionisio Grad Vina za 2024. godinu predstavlja iznimnu priliku za promociju Vinske ceste Hercegovine i njenih vinara te će potaknuti razvoj turizma i gospodarstva u našem gradu. Ovo je prilika da svi zajedno pokažemo što Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu“, izjavio je mostarski gradonačelnik.

Pored Grada Mostara, delegacija Bosne i Hercegovine uključuje i predstavnike Spoljnotrgovinske komore, koja u saradnji s lokalnim zajednicama rukovodi Vinskom ceste Hercegovine, te projekta USAID Turizam, koji pruža značajnu podršku njenom razvoju.

Reklama

Ponosni smo na Grad Mostar i čestitamo im na prestižnoj tituli – Europski grad vina za 2024. Ovo priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Ova prilika također predstavlja značajan korak prema promociji naših vina i vinogradara na međunarodnoj razini. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ostaje posvećena podršci vinogradarima i vinarijama, i nastavlja razvijati Vinsku cestu Hercegovine kao jednu od vodećih destinacija za vinski turizam”, izjavio je dopredsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković, navodi se u saopštenju.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka.

Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

swot.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Grad Trebinje opet među 100 najboljih priča održivog turizma

Objavljeno

 

Od

Grad Trebinje je i ove godine, na gala ceremoniji Konferencije o zelenim destinacijana, koja je održana u Talinu, u Estoniji, svrstan među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma, a ovaj put, predstavljena je ponuda aktivnog odmora u našem gradu.

Riječ je o projektu ReTRail, koji je provela Razvojna agencija – TREDEA sa partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma u našem gradu, kroz glavnu aktivnost revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni Ćiro.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika i koordinator cijelog projekta je istakao da je Grad Trebinje, već treću godinu zaredom, uključen u program Green Destinations i da je i ove godine trebinjska priča prepoznata kao jako kvalitetna i održiva.

U ovaj projekat su uključeni svi oni pružaoci turističkih usluga koji se nalaze duž te trase ali i svi oni gdje imamo sadržaje aktivnog odmora, poput Parka prirode Orjen i ostale lokacije u Trebinju. Nadam se da ćemo sa ovom pričom doživjeti bar približno isti uspjeh kao što smo imali 2021. godine, kada smo pobijedili sa projektom Hercegovačke kuće. Ovo je prvi krug, sada slijede naredni krugovi takmičenja, nadamo se da ćemo ove godine biti među tri prvoplasirane priče održivog razvoja”, kaže Bošković.

Ovo je, ističe, veliki uspjeh za Trebinje.

Jer poslije Atine, Berlina, pojavili smo se u Estoniji na jednom od najprestižnijih događaja koji se organizuju u oblasti turizma. Za Trebinje se ponovo čulo i sigurno je ovo jedan od najboljih mogućih vidova promocije kako Trebinja tako i svega onoga što mi imamo u turističkog ponudi. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovim uspjesima”, rekao je on.

Reklama

Želja je da kroz ovaj program, do kraja godine, Grad Trebinje dobije i sertifikat o održivosti destinacije.

“Bićemo prva destinacija u BiH koja će to postići, a druga destinacija na prostoru Zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni sertifikat. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti da ostvarimo i taj rezultat”, kaže Bošković.

Konferenciju organizuje globalna organizacija Green Destinations, a teme konferencije su predstavljanje održivih rješenja i najboljih praksi za efikasno upravljanje turističkim destinacijama, digitalna transformacija u turizmu te saradnja javnog i privatnog sektora.

Učešće predstavnika Trebinja organizovano je kroz projekat EU4Business Recovery i podršku GIZ-a.

Radio Trebinje

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Hercegovci traže šljivovicu, Krajišnici pršutu

Objavljeno

 

Kao što juriš ne može bez junaka, sjever bez juga, tako ni Hercegovina i Krajina ne mogu jedna bez druge, a da se tradicija i običaji nadopunjavaju, svjedoči činjenica da Hercegovci rado navraćaju u “Krajišku kuću”, gdje najviše traže šljivovicu, dok je Krajišnicima u “Hercegovačkoj kući” prvi izbor pršuta. (više…)

Nastavite čitati

U trendu