Connect with us

TURIZAM

U Trebinju produžena ljetna turistička sezona, u septembru više od 20.000 noćenja

Objavljeno

 

U Trebinju se do kraja godine očekuje da će broj registrovanih noćenja premašiti 150.000, što će biti više za oko 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Zahvaljujući produženoj ljetnoj turističkoj sezoni u septembru je zabilježeno više od 20.000 registrovanih noćenja, čime je dostignuta cifra od 136.000 u ovoj godini.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Trebinja Žarko Vico rekao je Srni da je ovaj uspjeh utoliko veći, s obzirom na to da je Svjetska turistička organizacija 2023. godinu akcentovala kao godinu u kojoj bi mogao da se vrati promet iz 2019. godine.

„Turistička organizacija grada Trebinja fokusirana je da od Trebinja stvori destinaciju koja će da živi od turizma 365 dana u godini, a sudeći po ovoj godini, na dobrom smo putu“, naglasio je Vico.

On je istakao da su lijepe vremenske prilike pogodovale posjeti turista iz više zemalja i tokom septembra i oktobra, a tokom cijele godine Trebinje su posjetili turisti iz 72 zemlje.

„Dominantna je posjeta turista iz zemalja regiona, ali i Zapadne i Centralne Evrope, skandinavskih zemalja, Kine i Malezije“, rekao je Vico i dodao da je tome doprinijela dobra turistička ponuda u gradu.

On je istakao da se Trebinje nalazi u kontinuiranoj ekspanziji po broju turističkih posjeta, te da spada u red onih destinacija koje su u samom vrhu po povećanju turističkog prometa.

„Nijedna druga destinacija ne može da se pohvali takvim procentualnim porastom kao što može da se pohvali Trebinje“, rekao je Vico.

On je istakao da je u najjužnijem gradu Srpske sve spremno i za novogodišnje i božićne praznike koji će biti obilježeni nizom kulturno-zabavnih sadržaja, te da kao i prethodnih godina, očekuju dobru posjetu gostiju sa svih strana.

„Za doček Nove godine u Trebinju će na Trgu slobode od 22.00 časa nastupiti pjevač Peđa Jovanović, dok će noć ranije na istom mjestu građane i goste zabavljati Boris Režak od 21.30 časova“, rekao je Vico.

On je naveo da će tokom 31. decembra biti pripremljen i doček dječije Nove godine, a osim toga, praznici će biti obilježeni različitim sadržajima u vidu izložbi, bazara i nastupa koji će biti održani 30. 31. decembra i prvog januara.

„U Turističkoj organizaciji od kraja oktobra dolaze upiti o ponudi grada za praznike, s obzirom na to da je Trebinje i prethodnih godina bilo dobro posjećeno očekujemo i ove godine dobru posjetu. Najviše se interesuju turisti iz regiona, ali u okviru agencijskih tura i paketa moguće je da nam dođu inostrani turisti tokom novogodišnjih i božićnih praznika“, rekao je Vico.

Preuzeto: Nezavisne novine

TURIZAM

Nova godina oživljava Banjaluku, stižu stranci

Objavljeno

 

Novogodišnji praznici se bliže, a smještajni kapaciteti u gradu na Vrbasu su već sada gotovo popunjeni.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banjaluka, kazala je za „Nezavisne novine“ da je interesovanje za predstojeće praznike veliko.

„Sa sigurnošću možemo reći da će Banjaluka biti jedan od najposjećenijih gradova u regiji. Naša pretpostavka je da bi trebalo da imamo više gostiju nego prošle godine, kada smo ih imali oko 70.000“, rekla je Brankovićeva.

Da je Banjaluka veoma popularna destinacija koju biraju turisti, potvrđuje i to da se 100 turista iz Herceg Novog odlučilo da novogodišnje dane provede baš u gradu na Vrbasu.

„Imali smo nekoliko poziva iz Herceg Novog, njihovi građani žele baš u Banjaluci da dočekaju novogodišnje praznike, oni žele minimum tri noćenja“, rekla je Brankovićeva, dodajući da veliki broj gostiju dolazi iz Slovenije.

„Slovenci takođe žele minimalno dva do tri noćenja, to je jako dobro za naš grad, jer nam to ide u prilog. Imaćemo i prihode od takse, ali i popunjenost kapaciteta“, rekla je Brankovićeva.

Kako je istakla, to pokazuje da Banjaluka nije samo prolazna destinacija za turiste.

Kako su za „Nezavisne novine“ potvrdili iz hotela „Jelena“ u Banjaluci, popunjenost njihovih kapaciteta za predstojeće praznike je 70 odsto, ali kroz nekoliko dana očekuju popunjenost od 100 odsto.

„Naši kapaciteti su inače popunjeni, do sredine decembra očekujemo potpunu popunjenost za predstojeće praznike. Naši gosti dolaze iz Turske, Slovenije, Makedonije, takođe imamo povećan broj gostiju iz Rusije i Ukrajine, kao i neke goste iz Nigerije i Saudijske Arabije“, navode iz ovog hotela.

Da je u gradu na Vrbasu, pored mnogih hotela, popularno izdavanje privatnih smještaja za novogodišnje praznike potvrđuje i činjenica da su gotovo svi stanovi na dan već rezervisani, te da je veoma teško pronaći ovu opciju u gradu.

Kako je za „Nezavisne novine“ rekao jedan Banjalučanin, vlasnik stana u centru grada, svake sezone u ovom periodu ga izdaje kao „stan na dan“.

„Ova opcija mi je i te kako isplativa u vrijeme novogodišnjih praznika, te svake godine imam popunjene kapacitete“, kazao je ovaj Banjalučanin.

Kako dodaje, ova godina nije izuzetak, te je od sredine novembra stan rezervisan sve do 10. januara.

„S obzirom na to da sam oglas postavio na internet, odmah po postavljanju javio se veliki broj ljudi, i to većinom stranci, koji su bili zainteresovani za izdavanje stana“, ističe on.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

Hercegovci traže šljivovicu, Krajišnici pršutu

Objavljeno

 

Kao što juriš ne može bez junaka, sjever bez juga, tako ni Hercegovina i Krajina ne mogu jedna bez druge, a da se tradicija i običaji nadopunjavaju, svjedoči činjenica da Hercegovci rado navraćaju u “Krajišku kuću”, gdje najviše traže šljivovicu, dok je Krajišnicima u “Hercegovačkoj kući” prvi izbor pršuta. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Više od 800.000 noćenja u Srpskoj za prvih devet mjeseci

Objavljeno

 

U Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci boravilo je oko 800.000 turista, što nas stavlja u rang 2019. godine, prije pandemije, rekao je Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.