Connect with us

FINANSIJE

KCUS duguje 100 miliona KM

SARAJEVO – Dug od 100 miliona KM, nedostatak lijekova, reagenasa, ali i stručnjaka problemi su s kojima se u proteklim mjesecima suočava Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Objavljeno

 


Izvor:

Pacijenti su ogorčeni, neki od njih s kojima smo razgovarali kažu nam da su gužve velike, ali i da nedostaje osnovnih lijekova, poput antibiotika.

„Bio sam u bolnici više od deset dana. Hrana je solidna, kakva i treba da bude bolnička, ali sam bio zapanjen činjenicom da su mi nakon što sam operisan treći dan kazali da treba antibiotike da nabavim sam, jer oni nemaju“, kazao nam je pacijent ne želeći otkrivati identitet zbog toga što je i dalje na bolničkim pretragama.

Nedostatak lijekova ne negiraju ni u KCUS, uz konstataciju da je ova zdravstvena ustanova u veoma teškom finansijskom položaju.

Tvrde da su dugovi oko 100 miliona KM, te da je njih novi menadžment naslijedio u januaru ove godine.

„Snabdijevanje apoteke KCUS je otežano i to traje već godinama“, kazali su „Nezavisnim“ iz ove ustanove.

Ono što posebno zabrinjava je informacija da nedostaje patologa, te da se rezultati patoloških nalaza čekaju mjesecima, pa čak i oni što su označeni oznakom „hitno“.

Reklama

Prof. dr Sandra Zubović-Vegar, direktorica Odjela dijagnostičkih disciplina u KCUS, s druge strane, ističe da što se tiče patohistologije, svi nalazi s oznakom „hitno“ budu završeni u roku od 15 dana.

„Ukoliko se traže dodatna bojenja, ona se urade, ali se prethodno napiše patohistološki nalaz radi određivanja terapijskog tretmana. Za kompletan nalaz kao hitan potrebno je tri nedjelje sa dodatnim bojenjem“, kazala je Zubović-Vegarova.

Međutim, iskustva pacijenata su drugačija, većina ih tvrdi da su nalaze čekali duže od mjesec dana.

Amira Begović kaže da je patohistološki nalaz nakon operacije štitne žlijezde čekala tri i po mjeseca.

„Bila sam na mukama tri i po mjeseca. Razmišljala sam svaki dan o tome da li će nalaz biti pozitivan ili negativan, jer je operacija bila hitna“, kaže Begovićeva.

Drugi primjer je pacijent koji nije želio da se njegovo ime objavi, jer još čeka nalaz, a on nam je svjedočio da i mjesec dana nakon operacije melanoma, koja je bila hitna, još nije dobio konačan nalaz.

Reklama

Tvrdi da su mu rekli da nema dovoljno patologa.

I ovu informaciju demantuje Sandra Zubović-Vegar, istakavši da nema podataka o odlasku patologa iz ove ustanove u druge zdravstvene centre.

Iz KCUS takođe tvrde da su od 1. januara do 31. decembra 2015. godine u ovu ustanovu primljena 163 radnika.

Pacijentima situaciju ne olakšava ni to što još nema reforme zdravstva, te su osuđeni da hodaju od jedne do druge zdravstvene ustanove u KS, zbog toga što nije precizirano ko je za koju bolest nadležan.

Elmedin Konaković, premijer KS, na svom Facebook profilu napisao je da će metodologija pružanja medicinskih usluga biti ključni dokument koji će do u detalje razjasniti koja ustanova pruža određene vrste usluga pacijentima.

„Metodologija bi trebalo da bude izrađena do kraja juna, a na njenoj izradi radi Ministarstvo zdravstva KS. Reforma zdravstvenog sektora je najsporija od svih na kojima radi ova Vlada KS“, kaže Konaković, napominjući da ni on nije zadovoljan dinamikom kojom se odvija.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu