Ozborn: Izlazak Britanije iz EU doveo bi do smanjenja investicija u vrijednosti od 200 milijardi funti

0

Prema novoj ekonomskoj analizi ministarstva, gubitak pristupa zajedničkom tržištu EU dovela bi do smanjenja stranih investicija u vrijednosti od 200 milijardi funti, izjavio je Ozborn.

„Jedinstveno tržište je veće nego jednostavno tržište slobodne trgovine, to je skup zajedničkih standarda… Jedinstveno tržište znači da, kupujući nešto od kompanija vjerujemo da je to bezbjedno. Ali ako izađemo iz EU, sve to ćemo izgubiti“, rekao je on na otvaranju Evropskog trenažnog centra avio-kompanije „Rajaner“.

Ministar je dodao da će kao posljedica izlaska iz evropskog bloka „dvostruki udar“ primiti britanska domaćinstva zbog smanjenja radnih mjesta, nižih primanja i viših cijena.

Britanski ministar je takođe podsjetio da su ranije o negativnim posljedicama za britansku ekonomiju govorili i MMF, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, Banka Engleske, Londonska škola ekonomije i predsjednik SAD. „Ekonomski argument ne izaziva sumnju. To nije zavera, već ’konsenzus‘“, dodao je on.

Očekuje se da će britansko Ministarstvo finansija u najskorije vrijeme objaviti novu analizu sa kratkoročnom prognozom britanske ekonomije u slučaju njenog izlaza iz EU.

 

Izvor: Vostok.rs