Kako se pripremiti za godišnji odmor i povratak na posao?

0

Osim toga, niko nije nezamjenljiv, prema tome nemojte ostajati pod izgovorom da će posao da se gomila i da niko drugi neće moći da ga uradi (ovo može da biti slučaj iznimno, ponekad, ali ako godinama ne idete na odmor iz ovog razloga, nešto tu vjerovatno ne valja). 

Godišnji odmor je idealna prilika i da sagledate svoju karijeru iz potpuno drugačijeg aspekta. S obzirom da imate dosta slobodnog vremena i izolovani ste od posla, možete sa strane da sagledate u kom pravcu se krećete, koliko ste napredovali i šta je to na čemu biste još trebali da radite. Odmoran um, bez stresa će vam omogućiti da poslovnim izazovima pristupite na potpuno nov način.

Pripremite se za odmor                                                    

Prije nego što odete na godišnji pokušajte da završite što je moguće više stvari, a ako ste svjesni da nećete uspjeti sve, odradite onaj teži dio a za preostale obaveze zamolite kolege da ispomognu dok vi niste tu (mada ne treba da zatrpate kolege svojim poslom koji niste stigli ili možda niste ni htjeli da uradite, jer to nije fer). Ukoliko imate aktuelne projekte sa klijentima ili kolegama koje ne možete da završite prije odmora, obavijestite ih o tome da odlazite i obavezno naglasite koliko ćete biti odsutni da i oni mogu da usklade svoje obaveze shodno vašim.

Takođe je neophodno da na svom mejlu podesite opciju automatskog odgovora (auto reply) jer će tako svi oni koji nisu obavješteni o vašem odlasku, a trebate im zbog nečega, znati da ne računaju na vašu saradnju dok se ne vratite ili će se za hitne slučajeve obratiti osobi na koju ih uputite u automatskom odgovoru.

Prije nego što uopšte odete, bilo bi poželjno da napravite raspored obaveza koji će vas čekati kada se vratite, čime ćete sebi u mnogome olakšati povratak. Pregledajte svoj mejl i planer obaveza (kako slučajno nešto ne bi ostalo zaboravljeno), i tako ćete znati odakle da počnete kada se vratite na posao i izbjeći ćete prazan hod. Osim toga, bićete mirniji na odmoru i neće vas hvatati panika okotoga šta sve treba da radite i odakle treba da počnete, kada odmor dođe kraju.

Izvor: Akta