Connect with us

TURIZAM

Kako se pripremiti za godišnji odmor i povratak na posao?

Bez obzira koliko volimo svoj posao i koliko smatramo da nas svakodnevne obaveze ne opterećuju, vrijednost godišnjeg odmora je neprocenjiva. Nemojte zaboraviti da, ma šta radili, poslije dužeg vremena dolazi do zasićenja, a godišnji odmor je vrijeme koje nam dozvoljava da se odmorimo i napunimo baterije za nove „radne podvige“.

Objavljeno

 

Osim toga, niko nije nezamjenljiv, prema tome nemojte ostajati pod izgovorom da će posao da se gomila i da niko drugi neće moći da ga uradi (ovo može da biti slučaj iznimno, ponekad, ali ako godinama ne idete na odmor iz ovog razloga, nešto tu vjerovatno ne valja). 

Godišnji odmor je idealna prilika i da sagledate svoju karijeru iz potpuno drugačijeg aspekta. S obzirom da imate dosta slobodnog vremena i izolovani ste od posla, možete sa strane da sagledate u kom pravcu se krećete, koliko ste napredovali i šta je to na čemu biste još trebali da radite. Odmoran um, bez stresa će vam omogućiti da poslovnim izazovima pristupite na potpuno nov način.

Pripremite se za odmor                                                    

Prije nego što odete na godišnji pokušajte da završite što je moguće više stvari, a ako ste svjesni da nećete uspjeti sve, odradite onaj teži dio a za preostale obaveze zamolite kolege da ispomognu dok vi niste tu (mada ne treba da zatrpate kolege svojim poslom koji niste stigli ili možda niste ni htjeli da uradite, jer to nije fer). Ukoliko imate aktuelne projekte sa klijentima ili kolegama koje ne možete da završite prije odmora, obavijestite ih o tome da odlazite i obavezno naglasite koliko ćete biti odsutni da i oni mogu da usklade svoje obaveze shodno vašim.

Takođe je neophodno da na svom mejlu podesite opciju automatskog odgovora (auto reply) jer će tako svi oni koji nisu obavješteni o vašem odlasku, a trebate im zbog nečega, znati da ne računaju na vašu saradnju dok se ne vratite ili će se za hitne slučajeve obratiti osobi na koju ih uputite u automatskom odgovoru.

Prije nego što uopšte odete, bilo bi poželjno da napravite raspored obaveza koji će vas čekati kada se vratite, čime ćete sebi u mnogome olakšati povratak. Pregledajte svoj mejl i planer obaveza (kako slučajno nešto ne bi ostalo zaboravljeno), i tako ćete znati odakle da počnete kada se vratite na posao i izbjeći ćete prazan hod. Osim toga, bićete mirniji na odmoru i neće vas hvatati panika okotoga šta sve treba da radite i odakle treba da počnete, kada odmor dođe kraju.

Izvor: Akta

Nastavite čitati

TURIZAM

Nova godina oživljava Banjaluku, stižu stranci

Objavljeno

 

Novogodišnji praznici se bliže, a smještajni kapaciteti u gradu na Vrbasu su već sada gotovo popunjeni.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banjaluka, kazala je za „Nezavisne novine“ da je interesovanje za predstojeće praznike veliko.

„Sa sigurnošću možemo reći da će Banjaluka biti jedan od najposjećenijih gradova u regiji. Naša pretpostavka je da bi trebalo da imamo više gostiju nego prošle godine, kada smo ih imali oko 70.000“, rekla je Brankovićeva.

Da je Banjaluka veoma popularna destinacija koju biraju turisti, potvrđuje i to da se 100 turista iz Herceg Novog odlučilo da novogodišnje dane provede baš u gradu na Vrbasu.

„Imali smo nekoliko poziva iz Herceg Novog, njihovi građani žele baš u Banjaluci da dočekaju novogodišnje praznike, oni žele minimum tri noćenja“, rekla je Brankovićeva, dodajući da veliki broj gostiju dolazi iz Slovenije.

„Slovenci takođe žele minimalno dva do tri noćenja, to je jako dobro za naš grad, jer nam to ide u prilog. Imaćemo i prihode od takse, ali i popunjenost kapaciteta“, rekla je Brankovićeva.

Kako je istakla, to pokazuje da Banjaluka nije samo prolazna destinacija za turiste.

Kako su za „Nezavisne novine“ potvrdili iz hotela „Jelena“ u Banjaluci, popunjenost njihovih kapaciteta za predstojeće praznike je 70 odsto, ali kroz nekoliko dana očekuju popunjenost od 100 odsto.

„Naši kapaciteti su inače popunjeni, do sredine decembra očekujemo potpunu popunjenost za predstojeće praznike. Naši gosti dolaze iz Turske, Slovenije, Makedonije, takođe imamo povećan broj gostiju iz Rusije i Ukrajine, kao i neke goste iz Nigerije i Saudijske Arabije“, navode iz ovog hotela.

Da je u gradu na Vrbasu, pored mnogih hotela, popularno izdavanje privatnih smještaja za novogodišnje praznike potvrđuje i činjenica da su gotovo svi stanovi na dan već rezervisani, te da je veoma teško pronaći ovu opciju u gradu.

Kako je za „Nezavisne novine“ rekao jedan Banjalučanin, vlasnik stana u centru grada, svake sezone u ovom periodu ga izdaje kao „stan na dan“.

„Ova opcija mi je i te kako isplativa u vrijeme novogodišnjih praznika, te svake godine imam popunjene kapacitete“, kazao je ovaj Banjalučanin.

Kako dodaje, ova godina nije izuzetak, te je od sredine novembra stan rezervisan sve do 10. januara.

„S obzirom na to da sam oglas postavio na internet, odmah po postavljanju javio se veliki broj ljudi, i to većinom stranci, koji su bili zainteresovani za izdavanje stana“, ističe on.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

TURIZAM

U Trebinju produžena ljetna turistička sezona, u septembru više od 20.000 noćenja

Objavljeno

 

U Trebinju se do kraja godine očekuje da će broj registrovanih noćenja premašiti 150.000, što će biti više za oko 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Hercegovci traže šljivovicu, Krajišnici pršutu

Objavljeno

 

Kao što juriš ne može bez junaka, sjever bez juga, tako ni Hercegovina i Krajina ne mogu jedna bez druge, a da se tradicija i običaji nadopunjavaju, svjedoči činjenica da Hercegovci rado navraćaju u “Krajišku kuću”, gdje najviše traže šljivovicu, dok je Krajišnicima u “Hercegovačkoj kući” prvi izbor pršuta. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.