Connect with us

TURIZAM

Kako se pripremiti za godišnji odmor i povratak na posao?

Bez obzira koliko volimo svoj posao i koliko smatramo da nas svakodnevne obaveze ne opterećuju, vrijednost godišnjeg odmora je neprocenjiva. Nemojte zaboraviti da, ma šta radili, poslije dužeg vremena dolazi do zasićenja, a godišnji odmor je vrijeme koje nam dozvoljava da se odmorimo i napunimo baterije za nove „radne podvige“.

Objavljeno

 


Osim toga, niko nije nezamjenljiv, prema tome nemojte ostajati pod izgovorom da će posao da se gomila i da niko drugi neće moći da ga uradi (ovo može da biti slučaj iznimno, ponekad, ali ako godinama ne idete na odmor iz ovog razloga, nešto tu vjerovatno ne valja). 

Godišnji odmor je idealna prilika i da sagledate svoju karijeru iz potpuno drugačijeg aspekta. S obzirom da imate dosta slobodnog vremena i izolovani ste od posla, možete sa strane da sagledate u kom pravcu se krećete, koliko ste napredovali i šta je to na čemu biste još trebali da radite. Odmoran um, bez stresa će vam omogućiti da poslovnim izazovima pristupite na potpuno nov način.

Pripremite se za odmor                                                    

Prije nego što odete na godišnji pokušajte da završite što je moguće više stvari, a ako ste svjesni da nećete uspjeti sve, odradite onaj teži dio a za preostale obaveze zamolite kolege da ispomognu dok vi niste tu (mada ne treba da zatrpate kolege svojim poslom koji niste stigli ili možda niste ni htjeli da uradite, jer to nije fer). Ukoliko imate aktuelne projekte sa klijentima ili kolegama koje ne možete da završite prije odmora, obavijestite ih o tome da odlazite i obavezno naglasite koliko ćete biti odsutni da i oni mogu da usklade svoje obaveze shodno vašim.

Takođe je neophodno da na svom mejlu podesite opciju automatskog odgovora (auto reply) jer će tako svi oni koji nisu obavješteni o vašem odlasku, a trebate im zbog nečega, znati da ne računaju na vašu saradnju dok se ne vratite ili će se za hitne slučajeve obratiti osobi na koju ih uputite u automatskom odgovoru.

Prije nego što uopšte odete, bilo bi poželjno da napravite raspored obaveza koji će vas čekati kada se vratite, čime ćete sebi u mnogome olakšati povratak. Pregledajte svoj mejl i planer obaveza (kako slučajno nešto ne bi ostalo zaboravljeno), i tako ćete znati odakle da počnete kada se vratite na posao i izbjeći ćete prazan hod. Osim toga, bićete mirniji na odmoru i neće vas hvatati panika okotoga šta sve treba da radite i odakle treba da počnete, kada odmor dođe kraju.

Reklama

Izvor: Akta

Nastavite čitati

VINARSTVO

Mostar preuzeo titulu „Evropskog grada vina“ – Trebinje „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“

Objavljeno

 

Od

Juče je na svečanom prijemu u vijećnici francuskog grada Toulousea, gradonačelnik Mostara Mario Kordić preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio 2024. godine.

„Nakon što smo prošle godine preuzeli nagradu u Portugalu ove godine je, kao u ragbiju, predajemo Mostaru. Želio bih još dodati da su upravo gradovi predvodnici Evropske unije, te da su još od srednjeg vijeka na ovamo održavali veze i stvarali su evropski duh suradnje. Tako i danas na ovom događanju slavimo vino, jer vino povezuje sve ljude bez obzira na naciju“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Toulousea Jean-Luc Moudenc.

Titulu Evropskog grada vina Dionisio dodjeljuje Evropska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su uspješno povezale vinogradarstvo i turizam, podsjećaju iz Grada Mostara.

Ova titula posljednja je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za Grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za Grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Ovo je izvanredno priznanje našem gradu i svim ljubiteljima vina u našoj regiji. Recevin Dionisio Grad Vina za 2024. godinu predstavlja iznimnu priliku za promociju Vinske ceste Hercegovine i njenih vinara te će potaknuti razvoj turizma i gospodarstva u našem gradu. Ovo je prilika da svi zajedno pokažemo što Mostar i Hercegovina mogu ponuditi svijetu“, izjavio je mostarski gradonačelnik.

Pored Grada Mostara, delegacija Bosne i Hercegovine uključuje i predstavnike Spoljnotrgovinske komore, koja u saradnji s lokalnim zajednicama rukovodi Vinskom ceste Hercegovine, te projekta USAID Turizam, koji pruža značajnu podršku njenom razvoju.

Reklama

Ponosni smo na Grad Mostar i čestitamo im na prestižnoj tituli – Europski grad vina za 2024. Ovo priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Ova prilika također predstavlja značajan korak prema promociji naših vina i vinogradara na međunarodnoj razini. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ostaje posvećena podršci vinogradarima i vinarijama, i nastavlja razvijati Vinsku cestu Hercegovine kao jednu od vodećih destinacija za vinski turizam”, izjavio je dopredsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković, navodi se u saopštenju.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka.

Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

swot.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Grad Trebinje opet među 100 najboljih priča održivog turizma

Objavljeno

 

Od

Grad Trebinje je i ove godine, na gala ceremoniji Konferencije o zelenim destinacijana, koja je održana u Talinu, u Estoniji, svrstan među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma, a ovaj put, predstavljena je ponuda aktivnog odmora u našem gradu.

Riječ je o projektu ReTRail, koji je provela Razvojna agencija – TREDEA sa partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma u našem gradu, kroz glavnu aktivnost revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni Ćiro.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika i koordinator cijelog projekta je istakao da je Grad Trebinje, već treću godinu zaredom, uključen u program Green Destinations i da je i ove godine trebinjska priča prepoznata kao jako kvalitetna i održiva.

U ovaj projekat su uključeni svi oni pružaoci turističkih usluga koji se nalaze duž te trase ali i svi oni gdje imamo sadržaje aktivnog odmora, poput Parka prirode Orjen i ostale lokacije u Trebinju. Nadam se da ćemo sa ovom pričom doživjeti bar približno isti uspjeh kao što smo imali 2021. godine, kada smo pobijedili sa projektom Hercegovačke kuće. Ovo je prvi krug, sada slijede naredni krugovi takmičenja, nadamo se da ćemo ove godine biti među tri prvoplasirane priče održivog razvoja”, kaže Bošković.

Ovo je, ističe, veliki uspjeh za Trebinje.

Jer poslije Atine, Berlina, pojavili smo se u Estoniji na jednom od najprestižnijih događaja koji se organizuju u oblasti turizma. Za Trebinje se ponovo čulo i sigurno je ovo jedan od najboljih mogućih vidova promocije kako Trebinja tako i svega onoga što mi imamo u turističkog ponudi. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovim uspjesima”, rekao je on.

Reklama

Želja je da kroz ovaj program, do kraja godine, Grad Trebinje dobije i sertifikat o održivosti destinacije.

“Bićemo prva destinacija u BiH koja će to postići, a druga destinacija na prostoru Zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni sertifikat. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti da ostvarimo i taj rezultat”, kaže Bošković.

Konferenciju organizuje globalna organizacija Green Destinations, a teme konferencije su predstavljanje održivih rješenja i najboljih praksi za efikasno upravljanje turističkim destinacijama, digitalna transformacija u turizmu te saradnja javnog i privatnog sektora.

Učešće predstavnika Trebinja organizovano je kroz projekat EU4Business Recovery i podršku GIZ-a.

Radio Trebinje

Reklama
Nastavite čitati

TURIZAM

U Trebinju produžena ljetna turistička sezona, u septembru više od 20.000 noćenja

Objavljeno

 

U Trebinju se do kraja godine očekuje da će broj registrovanih noćenja premašiti 150.000, što će biti više za oko 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. (više…)

Nastavite čitati

U trendu