Connect with us

INVESTICIJE

Strana ulaganja u BiH skliznula za 35 odsto!

BANJALUKA – Direktna strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 473,1 milion maraka, što je manje za 34,8 odsto u odnosu na ulaganje u godini ranije, pokazuju dostupni podaci Centralne banke (CB) BiH iz platnog bilansa, koje je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u svojoj godišnjoj analizi ekonomskih trendova.

Objavljeno

 


Kako se navodi u ovoj opsežnoj analizi, posljednji dostupni podaci CB BiH za devet mjeseci prošle godine pokazuju da je najviše bilo ulaganja iz Austrije (65,8 miliona maraka), zatim iz Luksemburga (65,3 miliona maraka) i iz Turske (48,8 miliona KM). Posmatrajući strukturu direktnih stranih ulaganja u BiH u prva tri kvartala prošle godine najviše ulaganja je bilo u oblast telekomunikacija, i to 66,2 miliona maraka, te u finansijske djelatnosti i osiguranje ukupno 48,6 miliona maraka.

„Prema podacima CB BiH za prva tri kvartala prošle godine, smanjenje je najvećim dijelom rezultat manjeg učešća u ukupnom ulaganju u odnosu na isti period prethodne godine u oblasti prerađivačke industrije, i to u oblastima proizvodnje koksa i naftnih derivata (-30,6 odsto), rudarstva, odnosno vađenja uglja i lignita (-12,4 odsto), zatim u oblasti trgovine (-13,7 odsto), te u proizvodnji baznih metala (-9,7 odsto) i oblasti smještaja (-3,6 odsto)“, precizirano je u ovoj analizi DEP BiH. Prema njihovim riječima, u prošloj godini je završeno ulaganje u Rudnik i termoelektranu Stanari, koja je već počela sa testnim radom, što je, kako kažu, definitivno uticalo na smanjenje ulaganja.

„Na visinu ulaganja u prošloj godini svakako je uticala i činjenica da je došlo do odlaganja početka izgradnje najavljivanih većih elektroenergetskih projekata, poput TE Ugljevik 3, HE Mrsovo i HE Ulog“, navedeno je u analizi. Pored toga, oni naglašavaju da se loš kreditni rejting BiH takođe može smatrati za jedan od determinišućih faktora direktnih stranih ulaganja prema BiH, a čije bi poboljšanje trebalo da bude jedan od prioriteta. S tim u vezi, u analizi se navodi da su kreditni rejtinzi BiH i Albanije najlošiji u regionu. Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da ovi podaci o drastičnom padu stranih investicija u BiH u prošloj godini i ne treba da čude ako se uzme u obzir da domaći politički lideri svakodnevno koriste svaki način da osvanu u medijima bez obzira koliko to loše bilo po imidž ove države.

„Politička situacija nam je takva da i ono što treba da se dogovorimo u četiri zida publikujemo u medijima, samo da bi lideri dobili koji poen više pred izbore. Dakle, lična promocija po bilo kom osnovu je važnija od štete koju čine građanima BiH. To je postalo pravilo“, rekao je Pavlović. Kada se to sve uzme u obzir, Pavlović je upitao ko bi onda došao da investira u zemlju u kojoj se ne zna koliko će biti referenduma, koliko će još biti uhapšenih visokih dužnosnika, koliko još promjena će biti na nivou Savjeta ministara BiH.

„Time odajemo sliku vrlo neuređenog društva u kojem je krajnje nesigurno investirati. Izvana izgledamo kao tamni vilajet u koji ne treba ni ulaziti, a kamoli investirati“, rekao je on i izrazio očekivanje da će, ukoliko se ovako nastavi, nivo stranih investicija u BiH narednih godina potpuno da presahne.

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu