Connect with us

FINANSIJE

Dogovor o kreditu MMF-a i mehanizmu koordinacije

ISTOČNO SARAJEVO – Dogovor o mehanizmu koordinacije svih nivoa vlasti na evropskom putu i potpisivanju pisma namjere koje će biti upućeno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi razmotrio odobravanje 1,1 milijarde maraka kredita BiH postignut je juče u Istočnom Sarajevu.

Objavljeno

 


 

Dva ključna problema o kojima je proteklih dana vođena žestoka rasprava na relaciji Banjaluka – Sarajevo iza sebe su ostavili predsjednik i premijer RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva i Savjeta ministara Bih Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić. Njima se pred kraj sastanka u Istočnom Sarajevu priključio i premijer FBiH Fadil Novalić, kako bi potvrdio dogovor i potpisao pismo namjere za MMF. Osim Novalića, potpis na pismo namjere juče je stavio i Zvizdić.

Pismo namjere su prije nekoliko sedmica, odmah poslije dogovora na sjednici Fiskalnog savjeta BiH u kojem su učestvovali i Zvizdić i Novalić, potpisali Cvijanovićeva i ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar finansija FBiH Jelka Miličević. Iako to nikada nije bilo povezano sa kreditom MMF-a, Zvizdić i Novalić su uslovljavali svoj potpis najprije dogovorom o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. Kada je taj dogovor postignut, izmislili su još jedan nepostojeći uslov i potpisivanje pisma namjere za MMF uslovili dogovorom o mehanizmu koordinacije.

Savjet ministara BiH usvojio je mehanizam koordinacije bez znanja i konsultacija sa Vladom RS, zbog čega su ponovo otvoreni pregovori o tom pitanju, ali dugo nisu urodili plodom. Zvaničnici RS ranije su poručili da mehanizam koordinacije neće biti usvojen dok ne bude riješeno pitanje pisma namjere za MMF.

Dodik je poslije sastanka, kojem je formalni domaćin bio šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, rekao da je pismo namjere već otpremljeno u sjedište MMF-a u Vašingtonu.

– Kada je riječ o mehanizmu koordinacije, riješene su tri teme koje su bile sporne – odlučivanje, predstavljanje i predsjedavanje. U mehanizmu koordinacije obavezno je prisustvo ovlašćenih predstavnika Vlade RS, FBiH i Savjeta ministara. Ako nema predstavnika, nema ni kvoruma. Ovim smo pokazali da se bez RS ne može odlučivati, odnosno da će se i ubuduće odlučivati konsenzusom. Ovo je pobjeda legitimnih predstavnika Srpske. Ako Vlada RS bude imala primjedbe na bilo šta što je dogovoreno, to će biti otklonjeno – istakao je Dodik.

Reklama

Izetbegović je naglasio da je BiH poslije ovog dogovora spremna da preuzme upitnik Evropske komisije za kandidaturu za članstvo u EU.

– Desetak dana sam dogovarao sastanak i nemam ništa protiv toga što je održan ovdje. Najbitnije je da je dogovor postignut – istakao je Izetbegović.

Vigemark je istakao da je dogovor o važnim pitanjima postignut i čestitao učesnicima sastanka.

– Odmah ću o dogovoru izvijestiti Federiku Mogerini, Johanesa Hana i ministra inostranih poslova Slovačke koja predsjedava EU Miroslava Lajčaka – naglasio je Vigemark.

Na sastanku održanom u motelu „Barka“ u Istočnom Sarajevu usaglašena je i strategija u sektoru transporta i druga važna pitanja.

Zanimljivosti
– Mediji su prvo objavili da se sastanak održava u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu, gdje su se već oko 13 časova okupile brojne novinarske ekipe koje su uzalud čekale

Reklama

– Novinarima, koji su čekali četiri časa izjave, sok, vodu i kafu poslao je Milorad Dodik

– Da će sastanak dugo trajati pokazala je rezervacija restorana do 18 časova. Dogovor je označio dolazak Fadila Novalića, koji je naknadno stigao na sastanak

– Milorad Dodik po završetku sastanka u šali je rekao da se najvažnije stvari rješavaju u kafani.

Izvor: Glas Srpske

Nastavite čitati

FINANSIJE

Firmama MMSCODE i Core 3,7 mil KM za održavanje IZIS-a

Objavljeno

 

Od

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS platiće firmama MMSCODE iz Banjaluke i Core iz Sarajeva 3,7 mil KM za trogodišnje održavanje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Rezultat je to tendera koji je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS na osnovu kojeg se potpisuje trogodišnji ugovor.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača je navedeno da se prihvata ponuda grupe ponuđača MMSCODE iz Banjaluke i Core iz Sarajeva u vrijednosti od 3.753.529 KM sa pripadajućim porezima.

Prihvaćena ponuda, koja je ujedno bila i jedina, je za 2.171 KM niža u odnosu na sredstva koja su bila predviđena tenderom (3.755.700 KM sa PDV-om).

Kako je Capital ranije pisao, Fond je kroz ovogodišnji plan javnih nabavki uvećao sredstva za ove namjene.

Prvobitno je bilo predviđeno 680.000 KM bez PDV-a odnosno 795.600 sa PDV-om za ovu godinu. Sredinom godine je došlo do promjene plana javnih nabavki, pa su u Fondu odlučili da se redovno održavanje IZIS-a obezbijedi kroz trogodišnji ugovor, a za te namjene su planirali 3,2 mil KM bez PDV-a ili 3,75 miliona sa pripadajućim porezom.

Reklama

To znači da će se na godišnjem nivou za ove namjene izdvajati oko 1,2 mil KM, što je oko 400.000 KM više od prvobitnog plana.

Nakon izmjene plana objavljen je tender za izbor izvođača na kojem su se pojavile samo navedene firme.

Podsjećanja radi, IZIS je plaćen 26 mil KM kompanijama MMSCode, Lanaco i Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji.

Kompletan razvojni put IZIS-a, kako navodi Capital, pratili su problemi. Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i nepovezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Inače, IZIS je krajem prošle godine bio na meti hakerskog napada zbog čega je cijeli sistem ove godine često bio van funkcije.

Capital

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Novo zaduženje Republike Srpske za 10 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Vlada Republike Srpske ponovo se juče zadužila na Banjalučkoj berzi za nešto više od 10 miliona KM prodajom 10.000 obveznica.

Prema izvještaju o rezultatima aukcije 68. emisije obveznica, rok dospijeća je pet godina a kamata 6%.

Ukupno je bilo 19.123.424 KM pristiglih ponuda, dok je ukupna prodajna vrijednost obveznica iznosila 10.076.000 mil KM.

eKapija

Nastavite čitati

FINANSIJE

Otključajte svoju finansijsku budućnost! Sa MS Loans na korak od uspjeha

Objavljeno

 

Od

Prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini počinje sa radom, što znači da od danas preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imaju alternativni izvor za finansiranje svojih potreba i svog poslovanja.

Zaključno sa 02.07.2024. godine uspješno je završena početna ponuda udjela za Otvoreni specijalizovani alternativni investicioni fond za ulaganje u potraživanja po datim zajmovima sa privatnom ponudom „MS Loans“. Pravilima Fonda bilo je predviđeno da početna ponuda može da traje 90 dana, međutim potrebni iznos sredstava od 1.000.000 KM je prikupljen u dosta kraćem roku, čime je okončana početna ponuda udjela.

„MS Loans“ je prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini, a Fond će davati zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Fond je osnovan sa ciljem da privrednim subjektima omogući brži, jednostavniji i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima koja su im potrebna za redovan rad i razvoj.

Inače, ovo je osmi investicioni fond kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Management Solutions“ d.o.o. Banja Luka, a ukupna imovina svih fondova kojima upravlja Društvo iznosi preko 33 miliona KM. „Management Solutions“ već 17 godina svojim klijentima nudi prepoznatljiva upravljačka rješenja i omogućava im ulaganje slobodnih sredstava u respektabilne investicione fondove, čija imovina se investira kako na domaćem tržištu, tako i na razvijenim svjetskim tržištima.

Više informacija o Fondu možete pronaći ovdje

Nastavite čitati

U trendu