Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Kada trebate razmisliti o promjeni računovođe?

Računovođa je vaš strateški poslovni partner koji poznaje zakon i može vas savjetovati kako da lakše postignete svoje ciljeve, uz istovremeno smanjenje troškova.

Objavljeno

 


knjigovođa računovođa

 

Uzeti stručnog računovođu je pametan poslovni potez. Bitno je s njim razviti kvalitetan i proaktivan poslovni odnos kako bi lakše shvatio vaša očekivanja i poslovanje te kako bi vas mogao savjetovati po pitanju budućih ulaganja.

Ako imate takvg računovođu pravi ste srećnik, ali ako nemate, trebali biste razmisliti o eventualnoj promjeni. U nastavku teksta, nudimo vam razloge kada i zašto biste t učinili:

  • Niste sigurni da je vaš računovođa prava osoba za saradnju s vama – Ukoliko vam ne odgovara njegov stil rada i pristup poslu, moguće je da vaš odnos neće biti produktivan i u tom slučaju trebate razmisliti o promjeni računovođe i traženju onog čiji je komunikacijski stil usklađeniji s vašim. Vaš računovođa bi trebao biti vaš saveznik u rastu i profitabilnosti vaše firme, ako postoje bilo kakve prepreke razvoju kvalitetnog poslovnog odnosa, napravite promjenu.
  • Manjak proaktivnosti. Računovođa treba biti uključen u vaše poslovanje, osobito u zadnjem kvartalu godine, postavljati pitanja o planiranoj dobiti za tekuću godinu, pomoći predvidjeti buduće poreske obveze. Ako vaš računovođa ne uzima vrijeme da shvati vaše poslovanje, postoji mogućnost da neće biti učinkovit u prepoznavanju prilika za vas niti u traženju mogućnosti ušteda. Rezultati se postižu kada sarađujete s ljudima koji vjeruju u vašu viziju. Ako vašeg računovođu ne zanimaju ova pitanja, pronađite drugog.
  • Prezauzetost. Većina kvalitetnih računovođa je zauzeta pred kraj godine, tako da u tom periodu trebate imati razumijevanja ako vam ne može posvetiti previše vremena. Ne čekajte sa svojim pitanjima kraj godine, računovođa vam je na raspolaganju 12 mjeseci u godini. Vi ste također odgovorni za kvalitetu odnosa. Međutim, ako do vašeg računovođe kontinuirano nije lako doći, ne odgovara na telefonske pozive kada ga trebate, razmislite o traženju novog.
  • Neočekivane poreske obveze, kazne i kamate, upitna kvaliteta usluge. Završili ste poslovnu godinu, zadovoljni ste postignutim, sve se čini u najboljem redu… Nakon nekog vremena, računovođa vam javlja da morate platiti neplanirani iznos poreza. Pokazatelj nekvalitetno odrađenog posla može biti i potreba za velikim prilagodbama koje nisu sasvim jasne, a koje računovođa obavlja na kraju godine.
  • Nezainteresovanost. Ako vaš računovođa ne sluša pažljivo kada mu govorite ili se slaže s vama o svemu što kažete, to nije dobar znak. Vi od računovođe trebate objektivne, promišljene odgovore i savjete kako poboljšati poslovanje. Ako se sve svodi samo na vođenje knjiga, ispunjavanje obrazaca, započnite s traženjem novog.
  • Nedovoljna stručnost. Ovu stavku ne trebamo posebno niti pojašnjavati. Pobrinite se da koristite usluge ovlaštenog računovođe. Dakle, provjerite posjeduje li Vaš računovođa certifikat ovlaštenog računovođe.
  • Propusti oko zakona i propisa. Iskusni računovođa prati zakonske propise te će vas obavještavati o zakonskim promjenama i upoznavati s novim propisima koji utiču na vaše poslovanje. Ukoliko računovođa ne prati propise, izloženi ste opasnosti od nastanka troškova jer niste bili pravovremeno upoznati s izmjenama.

Ako kod svog računovođe prepoznajete nešto od navedenog, razgovarajte s njim, pokušajte izgraditi bolji poslovni odnos. Ako u tome ne uspijete, ne oklijevajte, potražite novog. Promjena računovođe nije jednostavna, ali ako je to ispravna odluka, onda je to pametan potez za vaše poslovanje, nešto što morate učiniti!

 

Izvor: Obiljka.com

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu