NAUKA
Meso „iz epruvete“ je budućnost: Bit će jeftino i ukusno, a životinje se neće ubijati
Vještačko meso je budućnost čovječanstva – ljudi će uskoro jesti slaninu koja ne potiče od svinjskog mesa, navode naučni portali.
Meso „iz epruvete“ je budućnost: Bit će jeftino i ukusno, a životinje se neće ubijati
Prije par godina naučnici su proizveli goveđe meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cijena, zbog troškova pravljenja, iznosila više od 300.000 dolara.
Cijena vještačkog hamburgera od tada je drastično pala, ali su cijene vještačkog mesa i dalje nezamislivo skupe.
Rad na takozvanom „sintetičkom mesu“ mukotrpan je i težak. Ukus, miris, mogućnosti pripreme i zdravstvena ispravnost su posebno zahtjevne kategorije pri izradi vještačkog mesa.
Prema nekim procjenama, prve varijante mljevenog vještačkog mesa pojavit će se na tržištu u sljedećih pet do deset godina i koštati mnogo više od običnog mesa.
Naučnici vjeruju da će mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način, bez ubijanja životinja.
Proizvodnja mišićnog tkiva u jednom trenutku trebalo bi da postane jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.
Naučnici ističu da je učinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa.
Stručnjaci su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja, te pronašli način da ih razviju u različite komade mesa namijenjene različitim načinima pripreme /kuhanje, prženje/.
Otkriven je i način uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetičkih komada mesa.
Umjesto njega, naučnici su iskoristili sintetički koktel materija sličnih životinjskom serumu.
Prije godinu dana, minijaturna vještačka mesna „ćufta“ koštala je 1.200 američkih dolara. Kako vrijeme prolazi, to meso bit će sve jeftinije.
Sve je počelo sa vještačkom govedinom, a sada je na redu i svinjetina, navode naučni portali.
Pol Mozdziak, stručnjak za uzgoj ćelija na Univerzitetu Sjeverna Karolina vjeruje da bi ptičije meso moglo biti jednostavnije za sintetizovanje i bez genetskog inženjeringa.
Ovakvo uzgojeno meso moglo bi biti i zdravije za potrošače. S obzirom na sterilne uslove u proizvodnji, velika je vjerovatnoća da će se ovakvo meso lakše prevoziti i neće biti rizika od zaraze opasnim bakterijama.
Izvor: Srna
NAUKA
Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu
Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)
NAUKA
Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla
Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)
-
NEKRETNINE9 meseci prije
Počela izgradnja novog stambenog objekta „Bregovi“ u Trebinju
-
TELEKOMUNIKACIJE1 godina prije
Novi pad dionica Mtela, vrijednost kompanije dugo nije bila niža
-
NOVOSTI4 meseca prije
Učesnici Visa olimpijskog triatlona prikupili 26.500 KM za Specijalnu Olimpijadu u Bosni i Hercegovini
-
FINANSIJE11 meseci prije
Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM
-
INVESTICIJE1 godina prije
Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka
-
POLJOPRIVREDA1 godina prije
Proizvođači digli ruke, mnogi zbog malina i na sudu
-
NOVOSTI1 godina prije
Prag za PDV se diže na 100.000 KM, neophodan zahtjev za izlazak iz sistema
-
FINANSIJE12 meseci prije
Mtel izašao iz vlasništva svoje firme u BiH, sprema se ulazak Britanaca