Connect with us

LISTE

Top deset najskupljih gradova na svijetu

SVIJET – Istraživanja agencije Economist Intelligence Unit (EIU) je u najnovijim rezultatima objavila da se polovina od deset najskupljih gradova u svijetu za život nalazi u Aziji, a Singapur i Hongkong i ove godine drže prva dva mjesta.

Objavljeno

 


singapur Marina Sands Oteli

singapur Marina Sands Oteli

 

Tokio se ove godine vratio među deset najskupljih gradova u svijetu, napredujući za sedam mjesta na poziciju broj četiri, dok je Osaka skočila za devet pozicija na mjesto broj pet, navodi se u izveštaju EIU “Troškovi života u svijetu za 2017. godinu”, koji je prenela njujorška agencija Bloomberg.

Cirih je treći najskuplji grad na svijetu, dok je na šestu poziciju izbio Seul.

Četiri evropska grada su se takođe našla među top deset najskupljih za život: Ženeva, Pariz, Kopenhagen i Cirih, prenosi Bloomberg, uz ocjenu da je francuska prestonica jedini grad u evrozoni koji je svrstan među deset najskupljih gradova u svetu.

Istovremeno, gradovi u Kini su pali na listi za između 5 i 16 pozicija zbog slabljenja potrošnje i depresijacije kineske valute renminbi, pokazao je izvještaj.

Reklama

Titulu najskupljeg grada na svijetu, četvrtu godinu zaredom, Singapur duguje troškovima koje nameće kompleksni sistem kupovine i registracije automobila, a takođe je drugi najskuplji grad na svijetu po cijenama odjeće.

U Aziji se, takođe, nalaze neki od najeftinijih svjetskih gradova, naročito u Južnoj Aziji, poput Bangalora, Čenaja, Karačija, Mumbaja i Nju Delhija.

Ipak, poslovni centar Kazahstana, Almati, i Lagos u Nigeriji rangirani su ove godine kao najeftiniji gradovi na svijetu.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, a kao uporedna osnova je uzet Njujork, dok su poređenja cijena vršena za 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odeću i režije.

 

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug

Reklama
Nastavite čitati

LISTE

Na prestižnoj listi Financial Timesa prvi put uvrštena i kompanija iz BiH

Objavljeno

 

Da naša zemlja još uvijek može proizvesti uspješne poslovne priče dokaz je i posljednje priznanje Financial Timesa. Ovaj ugledni svjetski list je na svoju listu najbrže rastućih evropskih kompanija i to na 187. mjesto uvrstio i Ministry of Programming. Ovo je prva naša kompanija na ovoj prestižnoj listi. (više…)

Nastavite čitati

LISTE

Bezos i dalje najbogatiji na svijetu, bivša žena na 25. mjestu

Objavljeno

 

Od

Izvršni direktor i osnivač „Amazona“ Džef Bezos okončao je prošlu i započeo novu 2020. godinu kao najbogatiji čovjek na svijetu sa procjenjenim bogatstvom od 115 milijardi dolara. (više…)

Nastavite čitati

LISTE

Ko je zaradio najviše novca u 2019. godini?

Objavljeno

 

Od

Bogataši

Najviše novca od svih ljudi na svijetu ove godine je zaradio Francuz Bernard Arnault, vlasnik komapnije LVMH – 35,5 milijardi dolara, piše BiznisInfo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu