Connect with us

NEKRETNINE

Skok cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju ove godine za 3,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, znatno brže nego u prvom tromjesečju kada je rast na kvartalnom nivou iznosio 0,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Objavljeno

 


 

nekretnine gradnja cijene

 

U drugom je tromjesečju također ubrzan rast cijena stambenih nekretnina na godišnem nivou na 4,3 posto, dok su u prvom tromjesečju te cijene u odnosu na isto ranije razdoblje pale za 0,4 posto.

Prema podacima DZS-a, novi stambeni objekti su u drugom tromjesečju u odnosu na prvo poskupili u prosjeku za 4,1 posto, a u poređenju s drugim lanjskim tromjesečjem za 0,9 posto.

Postojeći stambeni objekti bilježe u prosjeku porast cijena za 3,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje, dok su u odnosu na drugo lanjsko tromjesečju cijene porasle za 4,9 posto.

Cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju u odnosu na prvo u prosjeku su više u Zagrebu za dva posto, na području Jadrana za 4,2 posto, a za ostale krajeve 5,7 posto.

Reklama

U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, cijene stambenih objekata bilježe porast u Zagrebu u prosjeku za 2,8 posto, na području Jadrana za 6,2 posto, a za ostale predjele za 0,4 posto.

Tako se cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj kreću u skladu s trendovima na evropskom tržištu.

 

U EU cijene stambenih nekretnina porasle 4,4 posto na godišnjoj razini

Izvještaj Eurostata, objavljeno u srijedu, pokazalo je da su u drugom tromjesečju ove godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u EU u cjelini porasle za 4,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nakon što su u prethodnom kvartalu porasle za 4,3 posto na godišnem nivou.

U 19-članoj evrozoni su na godišnjoj razini uvećane za 3,8 posto, kao i u prethodnom tromjesečju.

Reklama

Među zemljama EU-a, najizrazitiji rast cijena u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen u Češkoj, za 13,3 posto. S dvoznamenkastim stopama rasta slijede još samo Irska i Litva, gdje su cijene na godišnjoj razini porasle za 10,6, odnosno 10,2 posto.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Italiji, za 0,2 posto, pokazao je izvještaj.

Na kvartalnom nivou u drugom tromjesečju cijene stambenih nekretnina u EU-a su porasle za 1,8 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prvom kvartalu 2017. godine.

Pritom su cijene stambenih nekretnina na kvartalnom nivou najviše porasle u Latviji, za 6,1 posto, a slijede Slovačka i Rumunije, s rastom cijena od 5,6, odnosno 4,9 posto. Pad cijena zabilježen je samo u Mađarskoj, za 1,5 posto, i u Belgiji za 0,7 posto.

U 19-članoj evrozoni cijene stambenih nekretnina na kvartalnom nivou su porasle 1,5 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pokazalo je izvješće Eurostata.

 

Reklama

Izvor: Lider.media

 

Nastavite čitati

NEKRETNINE

Počela izgradnja novog stambenog objekta „Bregovi“ u Trebinju

Objavljeno

 

Od

Riječ je stambenom objektu na idealnoj lokaciji, savremenog izgleda, urbanih gabarita, te visokokvalitetne gradnje. Kako saznajemo od investitora, Megagraden d.o.o. Trebinje, ovaj stambeni objekat pruža udobnost i praktičnost stanovanja. 

U ovom dijelu Trebinja sve vam je na 2 do 3 minuta lagane šetnje. Centar – Platani, stari grad, gradska administracija, škola, vrtić, sportska dvorana, Saborna crkva, kulturni centar, marketi sve je na dohvat ruke.

U stambenom objektu ‘’Bregovi’’ se nalazi 20 stanova raspoređenih na 4 etaže. U suterenu objekta se nalaze i garažna mjesta. Stanovi su  projektovani da je svaki kvadratni metar funkcionalno iskorišten. Tako imamo savršene jednosobne stanove od 42 m2, dvosobne 65 – 80 m2 i trosobne 76-81 m2.

Vertikalna komunikacija u objektu je obezbjeđena jednim niskošumnim liftom koji je prilagođen za korištenje osobama sa invaliditetom. Projekat je izradila renomirana projektantska kuća „Kontura“ d.o.o. Trebinje.

Objekat će biti izgrađen korištenjem svih savremenih materijala gradnje visokog kvaliteta: Termo fasada od kamene vune i stiropora debljine 8 cm. Vanjski zidovi giter blok 25 cm, unutrašnji zidovi između stanova se zidaju termo blokom kako bi se zadovoljili protivpožarni uslovi i akustika-debljina zida 25cm. Pregradni zidovi u stanovima se zidaju prezidnim cigla blokom.

Grijanje i hlađenje je multi split klima uređajima, a svaka prostorija će biti obezbjeđena sa po jednom jedinicom. Stolarija-šestokomorni PVC profil sa troslojnim staklom, ispunom i sa aluminijumskom roletnom i škurama.

Podovi u stanovima su od vrhunskog troslojnog, prefabrikovanog hrastovog parketa sa MDF parket lajsnom, a u kuhinji i kupatilima su visokokvalitetne keramičke pločice, te na terasama protiv klizna keramika.

U kupatilima se radi spušteni plafon, ugrađuje se sanitarija najpoznatijih svjetskih brendova, te ugradbeni elementi. Ulazna vrata u stanove su protivprovalna vrata visokog kvaliteta.  Unutrašnja vrata – štokovi od punog drveta, krilo vrata od medijapana lakirana bijelom bojom u tri sloja. Zasebna ventilacija svakog stana. Ograda na balkonima – kovana ručne izrade, kažu Investitori.

Reklama

Rok završetka izgradnje je maj 2025. godine a sve informacije se mogu dobiti na telefon 00387 65 224 657.

Pogledajte kompletnu ponudu stanova na www.stanovitrebinje.com

Nastavite čitati

PRIVREDA

Potražnja za stanovima jača od pandemije

Objavljeno

 

Od

Stanovi

Potražnja za stanovima u gradovima Republike Srpske ne jenjava ni u periodu pandemije virusa korona. (više…)

Nastavite čitati

NEKRETNINE

Ulica sa najskupljim nekretninama nalazi se u Njujorku

Objavljeno

 

Od

​Ulica u kojoj je u posljednjih pet godina kupljeno najviše nekretnina skupljih od 25 miliona dolara nalazi se u Njujorku. (više…)

Nastavite čitati

U trendu