Connect with us

NEKRETNINE

Najskuplji stan prodat u Banjaluci za 631.000 KM

BANJALUKA – Najskuplji stan prodat prošle godine u Republici Srpskoj nalazi se u banjalučkom naselju Nova varoš, a kupac je za njega iskeširao čak 631.000 KM, što je 760 prosječnih plata u RS.

Objavljeno

 


Luksuzni stan

 

Luksuzni stanU Registru cijena nepokretnosti, koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), navodi se da je kupoprodajni ugovor za ovaj stan, čija je površina 274 kvadrata, sklopljen u septembru prošle godine.

Prema podacima iz ovog registra, lani je na teritoriji Srpske prometovano nekretnina, zemljišta i drugih nepokretnosti ukupne vrijednosti od 483,75 miliona maraka. Najviše stanova prodato je u Banjaluci i to 1.060, te na području Trebinja, njih 780.

Na trećem mjestu po broju prodatih stanova je Istočno Novo Sarajevo, gdje je novog vlasnika dobilo 435 stanova.

U Kostajnici, Vukosavlju, Krupi na Uni, Novom Gradu, Osmacima, Pelagićevu, Petrovu, Ribniku i Rogatici lani nije prodat nijedan stan. Po samo jedan stan tokom cijele 2017. godine prodat je u Šekovićima i Čajniču, a ništa bolje trgovanje nekretninama nije zabilježeno ni u Šipovu, Ljubinju, Kneževu i Gacku, gdje su prodata po dva stana.

– Cijena najskuplje prodate kuće lani je iznosila 618.123 KM, a najskuplji kvadratni metar stambenog prostora plaćen je 4.344 KM. Najskuplji poslovni prostor dostigao je cijenu od 845.790 KM, odnosno 6.173 KM po kvadratnom metru – navedeno je u izvještaju Registra cijena nepokretnosti.

U ovom dokumentu je navedeno da je lani prometovano 15.516 kuća, stanova, poslovnih, stambeno-poslovnih, industrijskih i poljoprivrednih objekata, te građevinskog, poljoprivrednog i ostalog zemljišta, kao i šuma, pašnjaka, ribnjaka i drugih nepokretnosti.

Reklama

U Registru su evidentirana 8.844 kupoprodajna ugovora koja su bila predmet upisa vlasništva. Najviše takvih ugovora sklopljeno je na području Banjaluke, a najmanje na području Krupe na Uni.

Predsjednik Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS i vlasnik banjalučke agencije za nekretnine „Senzor“ Manojlo Popović ocijenio je 2017. godinu kao veoma dobru za trgovanje nekretninama.

– Naši građani iz dijaspore su tokom cijele godine dolazili u RS i kupovali stanove. Pokazivali su mahom interesovanje za luksuznije i veće stambene prostore, za koje treba izdvojiti značajnije sume novca. Ako trgovanje nekretnima i u ovoj godini potraje kao lani, bićemo zadovoljni – rekao je Popović i dodao da se prosječna cijena stanova u staroj gradnji u Banjaluci lani kretala između 1.600 i 1.700 KM, dok je u novoj gradnji kvadrat stana koštao od 2.300 do 3.000 maraka.

 

Registar

Podaci iz Registra cijena nepokretnosti, u koji se od početka 2017. godine na teritoriji cijele RS evidentiraju svi kupoprodajni ugovori na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti, građanima su javno dostupni od 29. novembra putem zvanične internet stranice RUGIP-a. Ovim podacima od tada do sredine decembra najviše su pristupali građani BiH, čak 67 odsto, a odmah iza njih su građani SAD, koji čine 12,2 odsto od ukupnog broja posjetilaca ovog sajta. Podaci iz Registra bili su interesantni i građanima Srbije, Njemačke, Austrije, Švajcarske i Slovenije.

Reklama

 

Izvor: Glas Srpske

Nastavite čitati

NEKRETNINE

Počela izgradnja novog stambenog objekta „Bregovi“ u Trebinju

Objavljeno

 

Od

Riječ je stambenom objektu na idealnoj lokaciji, savremenog izgleda, urbanih gabarita, te visokokvalitetne gradnje. Kako saznajemo od investitora, Megagraden d.o.o. Trebinje, ovaj stambeni objekat pruža udobnost i praktičnost stanovanja. 

U ovom dijelu Trebinja sve vam je na 2 do 3 minuta lagane šetnje. Centar – Platani, stari grad, gradska administracija, škola, vrtić, sportska dvorana, Saborna crkva, kulturni centar, marketi sve je na dohvat ruke.

U stambenom objektu ‘’Bregovi’’ se nalazi 20 stanova raspoređenih na 4 etaže. U suterenu objekta se nalaze i garažna mjesta. Stanovi su  projektovani da je svaki kvadratni metar funkcionalno iskorišten. Tako imamo savršene jednosobne stanove od 42 m2, dvosobne 65 – 80 m2 i trosobne 76-81 m2.

Vertikalna komunikacija u objektu je obezbjeđena jednim niskošumnim liftom koji je prilagođen za korištenje osobama sa invaliditetom. Projekat je izradila renomirana projektantska kuća „Kontura“ d.o.o. Trebinje.

Objekat će biti izgrađen korištenjem svih savremenih materijala gradnje visokog kvaliteta: Termo fasada od kamene vune i stiropora debljine 8 cm. Vanjski zidovi giter blok 25 cm, unutrašnji zidovi između stanova se zidaju termo blokom kako bi se zadovoljili protivpožarni uslovi i akustika-debljina zida 25cm. Pregradni zidovi u stanovima se zidaju prezidnim cigla blokom.

Grijanje i hlađenje je multi split klima uređajima, a svaka prostorija će biti obezbjeđena sa po jednom jedinicom. Stolarija-šestokomorni PVC profil sa troslojnim staklom, ispunom i sa aluminijumskom roletnom i škurama.

Podovi u stanovima su od vrhunskog troslojnog, prefabrikovanog hrastovog parketa sa MDF parket lajsnom, a u kuhinji i kupatilima su visokokvalitetne keramičke pločice, te na terasama protiv klizna keramika.

U kupatilima se radi spušteni plafon, ugrađuje se sanitarija najpoznatijih svjetskih brendova, te ugradbeni elementi. Ulazna vrata u stanove su protivprovalna vrata visokog kvaliteta.  Unutrašnja vrata – štokovi od punog drveta, krilo vrata od medijapana lakirana bijelom bojom u tri sloja. Zasebna ventilacija svakog stana. Ograda na balkonima – kovana ručne izrade, kažu Investitori.

Reklama

Rok završetka izgradnje je maj 2025. godine a sve informacije se mogu dobiti na telefon 00387 65 224 657.

Pogledajte kompletnu ponudu stanova na www.stanovitrebinje.com

Nastavite čitati

PRIVREDA

Potražnja za stanovima jača od pandemije

Objavljeno

 

Od

Stanovi

Potražnja za stanovima u gradovima Republike Srpske ne jenjava ni u periodu pandemije virusa korona. (više…)

Nastavite čitati

NEKRETNINE

Ulica sa najskupljim nekretninama nalazi se u Njujorku

Objavljeno

 

Od

​Ulica u kojoj je u posljednjih pet godina kupljeno najviše nekretnina skupljih od 25 miliona dolara nalazi se u Njujorku. (više…)

Nastavite čitati

U trendu