Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Ekološki incident na „Bijelom moru“ stavljen pod kontrolu

Objavljeno

 


LUKAVAC – Curenje lužnate materije iz taložnice „Bijelo more“ Fabrike sode u Lukavcu „Sisecam soda“ u rijeku Spreču bio je povod za jučerašnju posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i premijera Jakuba Suljkanovića ovoj lokaciji.

Kako se moglo primijetiti dežurne službe su u protekla dva dana u potpunosti zaustavile, a trenutno je u toku sanacija pukotine na nasipu bazena. Podsjećamo u petak (27. aprila) pukao je nasip na taložniku „Bijelo more“ kod Lukavca, te je određena količina ove tekućine poplavila obližnje poljoprivredno zemljište, a dio je završio i u vodotoku rijeke Spreče.

„Najvećim dijelom ovaj materijal je kreč. Djelomice ima i kalcijumhlorida i ključni problem ovdje jeste lužnatost (bazičnost) ove materije. Bitno je naglasiti da ovdje nema direktne ugroženosti građana u smislu posljedica ovog incidenta. Poljoprivredne površine koje su poplavljene su ograničene i bit će sanirane, a prouzrokovana šteta bit će namirena“, rekao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, dodajući da je značajna šteta prouzrokovana u rijeci Spreči. „Došlo je do promjene boje Rijeke, pojave bijelog taloga i povećanja pH vrijednosti vodotoka, ali mislim da ta materija neće ugroziti život i zdravlje ljudi“, zaključio je Delić.

„Drago mi je vidjeti da je ovaj dio pukotine u nasipu već saniran i da je u potpunosti zaustavljeno curenje. Također, kako danas možemo vidjeti, izvršena je i konzervacija ovog dijela poljoprivredne površine na koju se izlila određena količina ovog taloga, te je time spriječeno dalje širenje kontaminacije“, rekao je premijer Suljkanović, i naglasio da, iako ovaj incident nije u nadležnosti kantonalnih institucija, Vlada Tuzlanskog kantona i sve kantonalne institucije su od samog incidenta u potpunosti posvećene saniranju štete.

„Soda Sisecam je, kada je u pitanju izdavanje svih dozvola, privredno društvo u nadležnosti Vlade FBiH i federalnih ministarstva, kao i Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali smo mi kao Kantonalna vlada, naravno zabrinuti i pratimo sva dešavanja uz ovaj incident. Dokaz toga je da i Kantonalni štab civilne zaštite danas u Lukavcu ima svoju sjednicu, a cilj nam je preduprijediti sve buduće eventualne negativne poslijedice“, riječi su premijera Suljkanovića, koji je danas i izrazio zadovoljstvo činjenicom da se danonoćno provode aktivnosti kako bi se ovaj ekološki incident stavio pod kontrolu.

„Kao Vlada mi ćemo tražiti i da se utvrde i eventualne odgovornosti svih onih koji su propustili učiniti određene radnje ili nisu učinili preventivne radnje kako ne bi došlo do ovog incidenta“, rekao je Premijer.

Reklama

Kako bi se u potpunosti sagledale do sada provedene aktivnosti, te odredili slijedeći koraci, i Kantonalni štab civilne zaštite danas je u Lukavcu održao svoju sjednicu. Vanrednoj sjednici Štaba, osim članova Štaba, prisustvuju i federalni vodni inspektor i inspektor za zaštitu okolice, predstavnici Općine Lukavac i naravno kompanije Soda Sisecam.

„Na sastanku ćemo se upoznati o razlozima zbog kojih je došlo do ovog incidenta, stanju katastrofe i planovima za sanaciju nastale štete. Poslušat ćemo sve ono što struka danas kaže. Nećemo izmišljati načine, saslušat ćemo šta nam struka kaže i ići u tom pravcu. Ohrabruje da imamo određene indicije za podršku iz Federalne fondacije za zaštitu okolice kada je u pitanju materijalna i finansijska podrška u cilju sanacije nastale štete“, rekao je komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu