Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Marinko Umičević: U svakom autu po jedan čovjek, čemu jadikovanje da je kriza

Objavljeno

 


marinkoumicevic

Proteklih nekoliko dana u Banjoj Luci svjedoci smo velikim gužvama u saobraćaju koje se većim dijelom dešavaju zbog radova na važnim banjalučkim saobraćajnicama: kružnom toku na Starčevici i spajanje sa istočnim tranzitom, te radova na Zelenom mostu. Pored toga, gužvama gužvama u saobraćaju su doprinijeli i protesti određenog dijela građana zbog poskupljenja cijena goriva.

Zbog gore navedenih dešavanja, odbornik u Skupštini grada Banja Luka i direktor TO „Bema“, Marinko Umičević, javnosti se obratio saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

Nakon jučerašnjeg dana D, saobraćajnog kolapsa na Starčevici, velike nervoze vozača, čekajući u koloni primjetio sam da u svakom autu sjedi po jedan čovjek. Ne znam čemu toliko jadikovanje da je kriza, kad se nikad bolje nije živjelo i nikad se više automobila nije vozilo. Mislim da nam je svima potrebna kolektivna psihoterapija.

Putujući po Evropi, gdje su takve gužve svaki dan, nikada nisam vidio da je neko svirao ili pokazivao znakove nervoze.

Ako treba dan, dva, tri ili mjesec dana da se strpimo kako bi nam putevi bili bolji, zar se ne bi trebali malo strpiti.

Sutra je otvaranje kružnog toka i spajanje sa istočnim tranzitom, te početak radova na novom Zelenom mostu koji čekamo već 25 godina. Na istočni tranzit, takođe čekamo dugi niz godina, a sadašnji gradonačelniik gospodin Igor Radojičić je to riješio u pola svog mandata.

Reklama

Osvrnuo bih se i na blokiranje kružnih tokova, pogotovo na Laušu, putu prema bolnici, smatram da nije uredu da se ne pusti Hitna pomoć.

Mislim da je policija pala na ovom ispitu, da nije odradila ono za šta je plaćena, te da treba pokažnjavati te neodgovorne vozače i organizovane grupe, kao i „fudbalere“ koji igraju lopte na kružnom toku.

Ne opravdavam ni ovako enormno povećanje cijena goriva, ali treba da znamo da je EU uvela akcize na gorivo zbog, kako oni kažu, izgradnje puteva, a mi to već plaćamo kroz cijenu registracije automobila. EU je to uvela na zahtjev Hrvatske, jer su se oni žalili da njihovi građani kupuju cigarete i gorivo u BiH, te se tako odlijevaju sredstva iz EU u zemlju koja je van EU. Ovom odlukom o povećanju akciza i cijena goriva su to presjekli.

Stoga, apelujem na strpljenje, te na borbu za smanjenje cijena goriva na zakonit način, bez blokiranja ulica i iživljavanja pojedinaca nad većinom. A ovaj scenario blokiranja ulica je već poznat i viđen u Ukrajini.

Saopštenje za javnost
Inž. Marinko Umičević

Reklama
Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu