Connect with us

FINANSIJE

Facebookova svjetska valuta “Libra” ne bi bila samo loša za banke

Objavljeno

 


Sa svojom valutom, Facebook želi da uspostavi čvrsto sredstvo plaćanja. Ali to nosi niz opasnosti. To čini korisničke profile još transparentnijim. Osim toga, nedostaju centralni nadzornici kao što su centralne banke. Dakle, “Libra” predstavlja prijetnju finansijskoj stabilnosti i demokratiji, piše njemački NTV u svom komentaru.

Kontaktna hobotnica Facebook dobija novi apetit. Uz planiranu internets valutu koja se zove “Libra”, gigant društvenih medija napada banke i finteche. Zajedno sa milijarderima, kao što su džinovske kartičarske kuće Visa i Mastercard, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg želi stvoriti digitalnu alternativu euru i dolaru. Punopravno sredstvo plaćanja bez velike fluktuacije – za razliku od Bitcoin-a. Transakcije treba da se čuvaju u decentralizovanoj bazi podataka. Nezavisna fondacija u Švicarskoj bi trebala obavljati nadzor.

Postupci prenosa sa jednog bankovnog računa na drugi? Zaboravite: Nova “Libra” može biti poslata preko tri mesengera Facebooka, Whatsappa i Instagrama za nekoliko sekundi. Još jedan argument koji će Facebook vjerovatno iskoristiti: konverzija etabliranih u egzotične valute je ponekad veoma skupa. Sa Facebookom je drugačije: zbog tehnologije koja se koristi širom svijeta, Amerikanci mogu ponuditi takve transakcije u uslovima dampinga. Iskušenje da imate sopstvenu valutu je već odlično jer se već može koristiti za zaradu mnogo novca kroz poravnanje kao što su naknade za prenos ili provizije za transakcije.

Precizni profili potrošača

Ali i mnogo više od toga: prvo, Facebook se priprema da stvori paralelnu valutu i potkopa postojanje banaka. Etablirane finansijske kuće su prespavale trend inteligentnog vrednovanja podataka o klijentima – ili nisu htjele da se suoče s prijetnjom digitalnih divova. Sada dobijaju potvrdu za svoju ignoranciju, prenosi Indikator.

Drugo, digitalna valuta je nova prekretnica na putu ka globalnoj svemoći. Facebook će imati još dublji uvid u kupovne i platne navike svojih klijenata, njihove želje, snove i mogućnosti. Zajedno sa informacijama o životima korisnika, podaci o plaćanju su tada vrijedniji od zlata – kroz precizne i transparentne profile potrošača koji omogućavaju maksimalnu analizu ciljnih grupa.

Reklama

Treće, postojanje svjetskih valuta pod nadzorom centralne banke, dolara, eura, jena i društva. Institucija centralne banke, nezavisna od vladine politike, koja nadgleda snagu valute za demokratski orijentiranu zajednicu, izdržala je test vremena. Nezavisna centralna banka je čak postala podupirući stup stabilnosti demokratskih zemalja. Paralelne valute sa ekonomskom snagom ali bez demokratskog legitimiteta, ugrozile bi cjelokupnu državnu strukturu.

Stabilnost u zemljama visoke inflacije?

Zuckerberg testira super kripto-valutu u zemljama u razvoju.Takvi scenariji se osmjehuju Zuckerbergu i njegovim programerima valute – naravno. Prednosti su velike, čujete kako govore. U stvari, u državama sa nestabilnim monetarnim sistemom i visokim stopama inflacije – u Turskoj ili Argentini, na primjer – Facebook valuta može dovesti do nove stabilnosti. Trajanje je neizvjesno. Pored toga, nova valuta bi mogla da privuče štediše koji žele da parkiraju svoj novac daleko od dolara ili eurozone. Bezbjednost je neizvjesna.

Političari imaju obavezu da reaguju. Ako državne vlade omoguće pojavu ekonomski relevantnih paralelnih valuta, onda će to biti loše za finansijsku stabilnost i demokratsku stabilnost društva. Zato zapadne države moraju djelovati i to će i učiniti.

Ali ne vrlo brzo. Ovo pokazuje primjer dugogodišnjeg jedinstvenog oporezivanja američkih digitalnih kompanija u EU.
Jer čak i nakon godina diskusije, nije postignuto jedinstveno rješenje, sada postoje prvi nacionalni savezi Francuske i Austrije. Slični politički kaprici više ne mogu zaustaviti negativne posljedice kapitalnih planova Marka Zuckerberga.

 

Reklama

Bankar.me

FINANSIJE

Novo zaduženje Republike Srpske za 10 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Vlada Republike Srpske ponovo se juče zadužila na Banjalučkoj berzi za nešto više od 10 miliona KM prodajom 10.000 obveznica.

Prema izvještaju o rezultatima aukcije 68. emisije obveznica, rok dospijeća je pet godina a kamata 6%.

Ukupno je bilo 19.123.424 KM pristiglih ponuda, dok je ukupna prodajna vrijednost obveznica iznosila 10.076.000 mil KM.

eKapija

Nastavite čitati

FINANSIJE

Otključajte svoju finansijsku budućnost! Sa MS Loans na korak od uspjeha

Objavljeno

 

Od

Prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini počinje sa radom, što znači da od danas preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imaju alternativni izvor za finansiranje svojih potreba i svog poslovanja.

Zaključno sa 02.07.2024. godine uspješno je završena početna ponuda udjela za Otvoreni specijalizovani alternativni investicioni fond za ulaganje u potraživanja po datim zajmovima sa privatnom ponudom „MS Loans“. Pravilima Fonda bilo je predviđeno da početna ponuda može da traje 90 dana, međutim potrebni iznos sredstava od 1.000.000 KM je prikupljen u dosta kraćem roku, čime je okončana početna ponuda udjela.

„MS Loans“ je prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini, a Fond će davati zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Fond je osnovan sa ciljem da privrednim subjektima omogući brži, jednostavniji i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima koja su im potrebna za redovan rad i razvoj.

Inače, ovo je osmi investicioni fond kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Management Solutions“ d.o.o. Banja Luka, a ukupna imovina svih fondova kojima upravlja Društvo iznosi preko 33 miliona KM. „Management Solutions“ već 17 godina svojim klijentima nudi prepoznatljiva upravljačka rješenja i omogućava im ulaganje slobodnih sredstava u respektabilne investicione fondove, čija imovina se investira kako na domaćem tržištu, tako i na razvijenim svjetskim tržištima.

Više informacija o Fondu možete pronaći ovdje

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

U trendu