Connect with us

NAUKA

Počelo geomehaničko istraživanje podmorja

Objavljeno

 


Geomehaničko istraživanje crnogorskog podmorja počelo je u nedjelju, 29. decembra i ukoliko to vremenske prilike dozvole, trajaće 15 dana, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike. Istraživanje se vrši na mikrolokalitetima gdje će iduće godine biti izvršeno prvo istražno bušenje.

Kako je saopšteno iz Uprave za ugljovodonike, istraživanje ima za cilj utvrđivanje geomehaničkih svojstava morskog dna na kome će biti instalirano postrojenje za bušenje. Istraživanje vrši brod “Kommandor Susan”, kompanije Horizon Geosciences.

“U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava pomorske sigurnosti i upravljanje lukama je uspostavila sigurnosnu zonu od 500 metara oko broda „Kommandor Susan“ i obavijestila sve plovne objekte o ovim istražnim aktivnostima”, navodi se u saopštenju

Istražno bušenje je definisano Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni/Novatek.

Nastavite čitati

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu