Connect with us

ANALIZE

Kupci u RS se okrenuli domaćim proizvodima

Objavljeno

 


Kupci sve više kupuju domaće proizvode nakon što je Privredna komora RS početkom aprila pokrenula akciju „Kupujmo domaće“, potvrdili su iz Privredne komore RS, ali i naglašavaju da takve navike potrošači treba da zadrže i kad situacija s koronom prođe.

Ističu da je, prema informacijama pojedinih tržnih centara, došlo je do značajnijeg interesa kupaca za domaćim proizvodima.

Dodaju da su veliku podršku dobili od institucija, ministarstava, univerziteta, preduzeća, medija i javnih ličnosti.

„Posebno smo srećni zbog pozitivnog odjeka koji je kampanja izazvala na društvenim mrežama. Čak su i korisnici društvenih mreža pokrenuli challenge, u kojem su slikali domaće proizvode i pozivali ostale da učine isto“, naveli su iz Privredne komore RS.

Dodaju da su u saradnji s najvećim tržnim centrima obilježili police na kojima se nalaze domaći proizvodi, kako bi ih potrošači što lakše prepoznali.

„Kada je u pitanju procenat rasta, teško je dobiti konkretan podatak, jer je u ovom periodu došlo do promjene navika u kupovini. Posebno na početku potrošači su najviše kupovali samo osnovne životne namirnice i sredstva za ličnu higijenu“, naveli su iz Privredne komore RS za „Nezavisne“.

Reklama

Dodaju da je, s obzirom na specifičnost perioda i situacije, teško rezultate uporediti s nekim prethodnim periodom.

„Ono što je jako važno jeste da navika koja je, nadam se, stečena u ovo vrijeme, kada je u pitanju kupovina domaćih proizvoda, ostane i kad korona prođe. Jer, uvijek je važno kupovati domaće“, zaključili su iz Privredne komore RS.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, koje se bavi pitanjima potrošača, kazala je da je očigledno da su u Republici Srpkoj potrebne ovakve kampanje.

„Ovakve akcije potrebne su jer je određeni dio stanovništva došao do svijesti da treba da kupuju naše proizvode“, kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, ovakav vid kampanja treba da bude u kontinuitetu da bi se došlo do većeg broja građana.

„Važno je da kupujemo domaće proizvode jer kupujući domaće novac ostavljamo ovdje, u Republici Srpskoj“, ističe Marićeva.

Reklama

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da je ugrožena privreda, ne samo naša, već i regiona i svijeta, te da naš mali doprinos kao svakog pojedinca može i mora da bude kada odemo u markete da kupujemo domaće proizvode.

„Na taj način ne samo da pomažemo tom proizvođaču već i državi i oporavku privrede“, rekao je Marjanović.

Izvor: Nezavisne novine

ANALIZE

Republika Srpska povećava kvotu radnih dozvola za strance na 2.000

Objavljeno

 

Od

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske donio je odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj, a do izmjena, odnosno povećanja kvota došlo je na zahtjev Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kako su za „Nezavisne novine“ objasnili iz Zavoda za zapošljavanje Srpske, odlukom je utvrđena kvota radnih dozvola za 2024. godinu za zapošljavanje 2.000 stranih državljana i lica bez državljanstva.

Kvota se odnosi na 500 produženih ranije izdatih radnih dozvola i 1.500 za novo zapošljavanje. Pomenuta kvota je važeća do 31.12.2024. godine„, istakli su oni.

Da podsjetimo, prošle godine donesena je odluka za zapošljavanje 1.400 stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj i to 1.000 za novo zapošljavanje stranih državljana i osoba bez državljanstva i 400 za produženje ranije izdatih radnih dozvola.

Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske, istakao je za „Nezavisne novine“ da je, imajući u vidu trendove, realno očekivati da će nova kvota biti dovoljna do kraja godine.

S obzirom na to da ima veći broj poništenih radnih dozvola u periodu do sada i s obzirom na to da smo podigli kvotu na 2.000, mislimo da će taj broj biti dovoljan do kraja godine uz obećanje da ćemo, ukoliko bude nedostatak dozvola na kraju godine, korigovati odluku i povećati za potreban iznos„, kaže Aćić.

Reklama

Prema njegovim riječima, stranih radnika je potrebno u svim oblastima, ali najviše ih ima u građevinarstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

U svim deficitarnim granama, što se tiče radne snage, potrebni su radnici, međutim ova tri sektora trebaju najviše ljudi iz inostranstva„, navodi on.

Takođe, na sjednici Upravnog odbora koja je održana krajem jula ove godine utvrđena je i kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2025. godinu.

Kvota se odnosi na 2.000 radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana, a ista je važeća do jula 2025. godine. Od ukupnog broja radnih dozvola, 500 će se odnositi na produžene, a 1.500 za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva“, objasnili su za „Nezavisne novine“ u Zavodu za zapošljavanje Srpske.

Kada je riječ o kvotama za prvu polovinu naredne godine, Aćić ističe da će, s obzirom na trendove iz okruženja, vrlo vjerovatno doći i do korekcija te odluke.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

U trendu