Connect with us

ANALIZE

Zaduženost građana premašila 390 miliona KM

Objavljeno

 


Krediti građana u mikrokreditnim organizacijama (MKO) u Republici Srpskoj na kraju prošle godine premašili su 390 miliona maraka, što je za 42 miliona više u odnosu na kraj 2020. godine, a ekonomisti ističu da u kriznim situacijama stanovnici pribjegavaju brzom, ali skupom zaduživanju.

Preliminarni izvještaj za prošlu godinu Agencije za bankarstvo RS pokazuje da je ukupna zaduženost u MKO zaključno sa 31. decembrom prošle godine iznosila nešto više od 399 miliona maraka, od čega se na zajmove pravnim licima odnosilo oko devet miliona maraka, što je za 2,5 miliona KM više u odnosu na kraj 2020. godine.

Kada je riječ o kreditima plasiranim fizičkim licima najviše novca, odnosno 215 miliona maraka, odnosilo se na potrošačke kredite, nešto više od 93 miliona na poljoprivredu, te skoro 49 miliona maraka na uslužne djelatnosti. Osim toga, nešto više od 18 miliona maraka odnosilo se na zajmove iz stambenog sektora.

Izvještaj pokazuje i da je ukupna EKS ponderisana kamatna stopa za kredite organizacija čije je sjedište u Srpskoj povećana i iznosila je 21,48 odsto, dok je godinu ranije bila 20,17 odsto.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je za “Glas Srpske” da kada raste mikrokreditni sektor to pokazuje da su finansijski problemi stanovništva veliki.

– Uglavnom su to problemi egzistencijalne prirode i rješavaju ih posežući za kreditima u mikrokreditnom sektoru, jer tamo lakše mogu da dobiju novac nego u drugim finansijskim institucijama. Često građani nemaju mogućnost da apliciraju za kredite u bankama, jer neispunjavaju uslove. Ovo je sada prevazilaženje problema ili, narodski rečeno, snalaženje koje košta – istakao je Ljuboja.

Reklama

Naglasio je da ovo nije prva krizna situacija u kojoj MKO i te kako dobro funkcioniše.

– MKO su i nastale u siromašnim zemljama Latinske Amerike i Azije, a potom se prenijele i na zapadni Balkan usljed niza turbulencija u ovom siromašnom društvu. One su jednostavno nužno zlo. Dobro je da postoje i da građani na taj način uspijevaju da riješe neke probleme, ali je sa druge strane i veoma bolno za onoga ko koristi usluge tog sektora – poručio je Ljuboja.

Brže i jednostavnije procedure, dodao je, glavni su razlog zbog kojeg građani pribjegavaju zajmovima u mikrokreditnom sektoru.

Dobit

Prema podacima navedenim u izvještaju Agencije za bankarstvo RS, mikrokreditne organizacije u Srpskoj lani su povećale zaradu. Na kraju decembra neto dobit MKO iznosila je 19,3 miliona maraka, dok je na kraju 2020. godine taj iznos bio za sedam miliona maraka manji.

Glas Srpske

Reklama

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu