Petnaest godina trgovanja na Banjalučkoj berzi

0

Tog prvog dana trgovanja, promet akcijama „Tržnice“ a.d. Banja Luka i „GP Krajina“ a.d. Banja Luka iznosio je tek 150 KM.

Za petnaest godina rada ostvaren je ukupan promet od 5,1 milijardu KM, saopćeno je danas iz Banjalučke berze.

Zaključeno je 890.627 kupoprodajnih ugovora sa hartijama od vrijednosti. Akcijama se trgovalo u vrijednosti 2,53 milijarde KM, obveznicama u vrijednosti 1,53 milijarde KM, a trezorskim zapisima u iznosu od 1,03 milijarde KM.

-Banjalučka berza je značajno doprinjela povećanju transparentnosti tržišta kapitala RS-a kreiranjem jedinstvenog portala, na kome su mogu pronaći sve informacije u vezi sa trgovanjem hartijama od vrijednosti. Na ovoj internet stranici, koja je osmišljena u saradnji sa Komisijom za hartije od vrijednosti RS i Centralnim registrom hartija od vrijednosti, redovno se objavljuju i druge informacije koje su važne za investitore u hartije od vrijednosti, kao što su finansijski i revizorski izvještaji, sazivi skupština akcionara, korporativne radnje i emisije hartija od vrijednosti – navode iz Berze.

Podatke sa Banjalučke berze u realnom vremenu, kako dodaju, preuzimaju Thomson Reuters, Bloomberg, Morningstar, SIX Telekurs, S&P, Dow Jones Indices, Teletrader, MSCI i drugi vodeći svjetski mediji.

„Insistiranje na transparentnosti je značajno doprinjelo promociji dobrih praksi korporativnog upravljanja, čije unapređenje i dalje predstavlja najveći izazov za tržište kapitala RS-a. Veliku pažnju smo posvetili edukaciji stanovništva, a posebno mladih. Organizovali smo šest međunarodnih konferencija i više od 75 seminara i radionica, kao i takmičenja iz finansijskih tržišta za učenike srednjih ekonomskih škola“, navode iz Berze.

Za petnaest godina rada značajno je unapređena i tehnološka osnova Banjalučke berze. Pored savremenog berzanskog sistema trgovanja, razvijeni su  aplikacija za brokerske kuće (Broker Office) koje se koristi u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, praćenje trgovanja  (BLSE Online),organizovanje aukcija trezorskih zapisa, tržište novca, koje omogućava zaključivanje REPO ugovora, trgovanje trezorskim zapisima, devizama i depozitima, multilateralne kompenzacije, preko kojih je do sada kompenzovano 420 miliona KM, vrednovanje finansijskih instrumenata u portfelju investicionih fondova, virtuelno berzansko trgovanje koje simulira stvarno trgovanje na Banjalučkoj berzi, s ciljem da se mladi upoznaju na praktičan način o berzi.

Banjalučka berza će, kako se dodaje u saopćenju, nastaviti sa projektima kojima se uvećava transparentnost poslovanja akcionarskih društava, finansijska pismenost stanovništva, zaštita akcionara i tehnološka osnova tržište kapitala ovog entiteta.

 

Izvor: Fena