50 najvećih kompanija skriva 1300 milijardi dolara od poreza

0

Mjere kojima Evropska komisija namjerava natjerati multinacionalne kompanije da jasno prikazuju gdje plaćaju porez, praktično su beskorisne,objavio je Oxfam. Prema izvještaju te svjetske nevladine organizacije, samo 50 najvećih američkih kompanija u poreznim rajevima poput Paname skriva 1300 milijardi dolara, što je više od ukupnog BDP-a, primjerice, jednog Meksika, dakle jedne od članicaG20.

Koliko mora biti pranje novca utajenog u porezima širom svijeta, može se samo zamisliti. Oxfam je konfederacija 14 međunarodnih organizacija koje se u 94 zemlje širom svijeta bore protiv siromaštva i zloupotreba državnih institucija. Ta organizacija sada je očito krenula u potpuni udar na izbjegavanje plaćanja poreza širom svijeta za koji procjenjuje da će, ako se ne zaustavi, ovim tempom praktično uništiti niz država.

Oxfam posebno upozorava da su utajom poreza najugroženije siromašne države iz kojih se godišnje izvuče čak 100 milijardi dolara, što bi inače bilo dovoljno za pokrivanje svih potreba za vodom i ukupnom sanitarnom infratrukturom za2,2 milijarde ljudi. Od američkih kompanija, organizacija je prozvala Coca Colu, Walta Disneyja, Google i Goldman Sachs. Procjenjuje se da 50 američkih tvrtki godišnje zaradi 4000 milijardi dolara, ali plaća 26,5 posto poreza, odnosno bitno manje od 35 posto propisanih zakonima SAD-a.

Prijedlog EU-a na koji se Oxfam žestoko obrušio kao na „blizu toga da bude besmislen„, predviđa da kompanije svoje profite prijavljuju u EU i nekima od poreznih rajeva. Oxfam, međutim, traži da sve države u kojima multinacionalne kompanije posluju, imaju obavezu brifirati jedna drugu kako bi poslovanje bilo do kraja transparentno.

O takvom prijedlogu u EU se raspravljalo već prošle godine, samo što prijedlog nije prošao jer se nekoliko zemalja, na primjer Luksemburg koji i sam u nekim trenucima imao odlike poreznog raja, nije složilo. Oxfam je pritom dokazivao da je izbjegavanje plaćanja poreza u samom centru poslovne strategije niza velikih međunarodnih kompanija.

 

Izvor: Express