Advokatska firma tvrdi da su je napali hekeri

0

 

Ramon Fonseka, jedan od osnivača advokatske firme „Mosak Fonseka“, rekao je da kompanija nije prekršila nijedan zakon i da su svi njeni poslovi legalni.

On je u intervjuu Rojtersu rekao da kompanija nije uništila nikakvu dokumentaciju niti je pomogla bilo kome da izbjegne plaćanje poreza.

Elektronska pošta ove firme, koju je svjetskim medijima dostavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara iz SAD, „izvađena je iz konteksta“ i pogrešno protumačena, rekao je Fonseka.

„Odbacujem mogućnost da je ovo urađeno iznutra. Ovo nije curenje. Ovo je hakerski napad. Imamo teoriju i držimo je se“, rekao je Fonseka /63/ u sjedištu kompanije u Panama Sitiju.

On je dodao da je državnom tužilaštvu već upućena relevantna žalba i da državne institucije „proučavaju ovo pitanje“.

Države širom svijeta pokrenule su istrage o mogućim finansijskim malverzacijama bogatih i uticajnih ljudi poslije curenja preko 11,5 miliona dokumenata u medije. Ovaj materijal pokriva period od nekoliko decenija.

Juče je premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson podnio ostavku i postao prva žrtva ove afere.

Fonseka je rekao da je ovdje riječ o novinarskom aktivizmu i senzacionalizmu i ocijenio da će njegovi poslovni konkurenti iskoristiti ovu situaciju poslije curenja dokumenata u medije.

„Jedino krivično djelo koje je dokazano je hakerski napad. Niko ne govori o tome. To je prava priča“, dodao je Fonseka.

On je rekao da njegova firma ima oko 500 zaposlenih, od kojih 300 radi u Panami, ali je odbio da komentariše strukturu firme ili njene filijale u ostalim dijelovima svijeta.

Osnivanje kompanije košta od 700 do 1.000 dolara, a značajan dio te sume ide državi, rekao je ovaj advokat. „Mosak Fonseka“ je osnovala oko 250.000 preduzeća u posljednjih 40 godina.

On je dodao da je jeftinije poslovati u američkoj državi Nevadi i dodao da su pravila o poslovanju pooštrena i da ih je njegova fima poštovala.

„Prije 15 godina neophodna opreznost nije postojala, a sada nam sude po drugim standardima“, rekao je Fonseka.

Francuska je juče objavila da ponovo stavlja Panamu na crnu listu zemalja koje ne sarađuju u vezi sa pitanjem poreske jurisdikcije.

Izvort-SRNA Rojters