Dalipagić: 16 projekata TEN-T mreže su prioritet za BiH

0

Opšta uprava za promet i mobilnost (DG MOVE) unutar Evropske komisije organizovala je dvodnevnu regionalnu konferenciju „Plan investiranja za Europu – ulaganje u oblasti prometa“ u Ljubljani, a jedan od panelista bio je i zamjenik ministra komunikacija i prometa Saša Dalipagić.

Kroz panel diskusije, prezentacije i radionice prisutni su razgovarali o investiranju u prometnom sektoru, kao i financiranju projekata u prometu unutar Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI).

„Jedna od važnijih karika u lancu predstojećih aktivnosti u sektoru prometa je poboljšanje prometnih veza između zemalja regije putem jačanja, unapređenja i izgradnje prometne infrastrukturne mreže. BiH je u tom smislu definisala određene projekte koji će doprinijeti jačanju ovih veza kako sa susjedima tako i s EU, putem planiranja ulaganja u konkretnenprekogranične infrastrukturne projekte“, naglasio je zamjenik Dalipagić.

Na summitu u Beču u avgustu prošle godine BiH su odobreni grantovi za prekogranične projekte za most na Savi kod Svilaja, kao i most na Savi kod Gradiške. BiH je također kandidirala četiri prekogranična projekta za financiranje kroz WBIF- rekonstrukcija i modernizacija luke Brčko, izgradnja sekcije autoceste između petlje Johovac i Rudanka, zatim izgradnja dionice autoceste Mostar jug – Počitelj i izgradnja dionice autoceste Zenica sjever – Žepče jug.

Pomoć pri financiranju prekograničnih investicijskih projekata BiH će morati tražiti za radove na rehabilitaciji plovnog puta rijeke Save, za izgradnju mosta Brčko-Gunja kao i za izgradnju E-ceste Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje) ukljućujući međudržavni most (BiH – CrnaGora), te izradu više studija koje se tiču poboljšanja E-ceste od Sarajeva do Broda na Drini (Foča), zatim planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, pripremu projektne dokumentacije i izgradnju brze ceste Sarajevo – Vardište, željezničku prugu Čapljina – Nikšić kao i instaliranje riječnog informacijskog servisa na plovnom putu rijeke Save.

Kako je istaknuo zamjenik ministra Dalipagić tokom svog izlaganja na regionalnoj konferenciji u Ljubljani „Bosna i Hercegovina je krajem 2015. godine pripremala jedinstveni prioritetni popis projekata s temeljne TEN-T mreže u kojoj je sadržano 15 projekata s temeljne TEN-T mreže, te jedan sa sveobuhvatne. Eventualnom realizacijom ovih projekata dat će se poticaj razvoju intermodalnog prometa u BiH i regiji“, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

 

Izvor: Večernji list