Connect with us

INVESTICIJE

Dalipagić: 16 projekata TEN-T mreže su prioritet za BiH

BiH je krajem 2015. godine pripremala jedinstveni prioritetni popis projekata s temeljne TEN-T mreže u kojoj je sadržano 15 projekata s temeljne TEN-T mreže, te jedan sa sveobuhvatne, rekao je Dalipagić.

Objavljeno

 


Izvor:

Opšta uprava za promet i mobilnost (DG MOVE) unutar Evropske komisije organizovala je dvodnevnu regionalnu konferenciju „Plan investiranja za Europu – ulaganje u oblasti prometa“ u Ljubljani, a jedan od panelista bio je i zamjenik ministra komunikacija i prometa Saša Dalipagić.

Kroz panel diskusije, prezentacije i radionice prisutni su razgovarali o investiranju u prometnom sektoru, kao i financiranju projekata u prometu unutar Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI).

„Jedna od važnijih karika u lancu predstojećih aktivnosti u sektoru prometa je poboljšanje prometnih veza između zemalja regije putem jačanja, unapređenja i izgradnje prometne infrastrukturne mreže. BiH je u tom smislu definisala određene projekte koji će doprinijeti jačanju ovih veza kako sa susjedima tako i s EU, putem planiranja ulaganja u konkretnenprekogranične infrastrukturne projekte“, naglasio je zamjenik Dalipagić.

Na summitu u Beču u avgustu prošle godine BiH su odobreni grantovi za prekogranične projekte za most na Savi kod Svilaja, kao i most na Savi kod Gradiške. BiH je također kandidirala četiri prekogranična projekta za financiranje kroz WBIF- rekonstrukcija i modernizacija luke Brčko, izgradnja sekcije autoceste između petlje Johovac i Rudanka, zatim izgradnja dionice autoceste Mostar jug – Počitelj i izgradnja dionice autoceste Zenica sjever – Žepče jug.

Reklama

Pomoć pri financiranju prekograničnih investicijskih projekata BiH će morati tražiti za radove na rehabilitaciji plovnog puta rijeke Save, za izgradnju mosta Brčko-Gunja kao i za izgradnju E-ceste Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje) ukljućujući međudržavni most (BiH – CrnaGora), te izradu više studija koje se tiču poboljšanja E-ceste od Sarajeva do Broda na Drini (Foča), zatim planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, pripremu projektne dokumentacije i izgradnju brze ceste Sarajevo – Vardište, željezničku prugu Čapljina – Nikšić kao i instaliranje riječnog informacijskog servisa na plovnom putu rijeke Save.

Kako je istaknuo zamjenik ministra Dalipagić tokom svog izlaganja na regionalnoj konferenciji u Ljubljani „Bosna i Hercegovina je krajem 2015. godine pripremala jedinstveni prioritetni popis projekata s temeljne TEN-T mreže u kojoj je sadržano 15 projekata s temeljne TEN-T mreže, te jedan sa sveobuhvatne. Eventualnom realizacijom ovih projekata dat će se poticaj razvoju intermodalnog prometa u BiH i regiji“, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

 

Izvor: Večernji list

Reklama
Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu