Connect with us

INVESTICIJE

Propala investicija od 3 miliona eura i prilika za zapošljavanje 50 radnika

Opština Velika Kladuša je u samo u proteklih pola godine propustila priliku da dobije starački dom vrijedan 3 miliona eura, ali i proizvodnu liniju u sklopu projekta izrade shopping torbi što bi omogućilo zapošljavanje minimalno 50 radnika. Te informacije smo dobili danas iz firme Kafen doo, a tekst objavljen na internet stranici Kafena prenosimo u nastavku.

Objavljeno

 


Izvor:

U Velikoj Kladuši proteklih dana je trebao boraviti Roelof Antonio Leenders. Velikokladuškoj javnosti to ime ne predstavlja mnogo, no ukoliko biste u Holandiji pitali za Roelofa Antonia Leendersa, malo ko ne bi znao o kome se radi.

Roelof Antonio Leenders je holandski glumac, poznat najviše po svojim ulogama u serijama „Laat maar zitten“ iz 1988. godine, „Gebroken spiegels“ (1984.), a glumio je i u filmu „Soul Assassin“ iz 2001. godine. U Holandiji je Leenders poznat i kao uspješan biznismen, vlasnik i suvlasnik velikog lanca teretana.

U Velikoj Kladuši je Leenders trebao boraviti poslovno i to na nagovor glavnog predstavnika Firme „Kafen“, Jasmina Kubata, kako bi pronašao adekvatnu firmu, preduzeće ili privatni obrt sa kojima bi dogovorio poslovnu saradnju. Riječ je o projektu humanitarnog karaktera koji bi uključivao izradu modnih asesoara, odnosno shoping torbi. Torbe bi se pravile za Fondaciju „Ibiza Art On Canvas“ čiji je glavni predstavnik upravo holandski biznismen i glumac Leenders. Jasmin Kubat je podržao ideju pod uslovom da posrednik u svemu bude Firma „Kafen“ doo iz Velike Kladuše, a s namjerom da se posao pokrene u ovom gradu i da se omogući zapošljavanje Kladuščana. Ideja je trebala biti realizirana bez ikakve novčane naknade za Firmu „Kafen“, s tim da sav novac od prodaje torbi bude usmjeren na liječenje djece koja boluju od nedovoljno istraženih bolesti.

Budući da je cijeli projekat humanitarnog karaktera, on uvjetuje i minimalne troškove. Materijale za izrade torbi Fondacija „Ibiza Art On Canvas“ dobija gratis od španske vlade. Riječ je o promotivnim bannerima partyja, koji se odvijaju na poznatom turističkom odredištu, Ibizi. Upravo ti promotivni materijali, cerade kojih se rješavaju vlasnici diskoteka, na nagovor Kubata, bili bi dopremljeni u Bosnu i Hercegovinu, gdje bi se izrađivale torbe.

Reklama

Cijela proizvodna linija zamišljena je sa jednim osnovnim ciljem, da na više načina pomogne velikom broju ljudi. Sa jedne strane, u smislu reciklažnog postupka bio bi riješen otpadni materijal, pokrenut jedan cijeli proizvodni postupak, potpomognuta ekonomija, dok bi sa druge strane bila prodana određena vrsta emocije, koja bi povezivala posjetioce zabava na Ibizi i eventualne kupce torbi.

Propuštena prilika da se zaposli 50 radnika

U cijeloj ovoj priči, za našu, velikokladušku javnost, važan je sljedeći podatak. Saradnja na projektu bi uključivala sigurnih 50 radnih mjesta. No, potraga na području Velike Kladuše za adekvatnim poslovnim partnerom bila je bezuspješna.

Od strane službenika firme „Kafen“ nekoliko puta je pokušavano stupiti u kontakt sa pojedinim poslovnim subjektima iz Velike Kladuše koje nude usluge šivanja. Međutim, bilo je nemoguće ostvariti čak i telefonski poziv, što najbolje govori o ažurnosti i spremnosti na saradnju poslovnih subjekata u Velikoj Kladuši.

Reklama

Nakon nemogućnosti uspostavljanja saradnje u Velikoj Kladuši, Leenders je odlučio posao preusmjeriti na općinu Prnjavor, gdje je pronašao potencijalnog partnera. Uz pomoć menadžera i glavnog knjigovođe u Firmi „Kafen“, Armina Redžića, dogovoren je posjet Prnjavoru i Firmi „Export City“. Nakon dvodnevnih pregovora i boravka u Prnjavoru dogovorena je poslovna saradnja i napravljeni su prvi koraci ka ispunjenju cilja. Tako je propuštena prilika da se zaposli 50 Kladuščana.

Propala investicija od 3 miliona eura

No, nisu Kladuščani propustili samo ovu priliku za poslovnu saradnju. Mali broj građana Velike Kladuše zna, a oni koji i znaju ne žele o tome javno govoriti, da je dolaskom Firme „Kafen“ u Veliku Kladušu, naš grad trebao dobiti starački dom i investiciju za tu namjenu tešku 3 miliona eura. U ovom slučaju zakazala je saradnja sa općinskim organom uprave u Velikoj Kladuši koji nisu imali sluha. U prilog tome imamo i svjedočenja dvojice predsjednika mjesnih zajednica u Velikoj Kladuši čiji su identiteti poznati službenicima „Kafena“.

Kada je u pitanju saradnja sa organom uprave Općine Velika Kladuša i sami možemo posvjedočiti o sporosti rješavanja obligacionih poslova. Naime, predstavnici Firme „Kafen“ doo intenzivno u posljednja dva mjeseca pokušavali su stupiti u kontakt sa odgovornom službom u Općini Velika Kladuša kako bi zaključili Ugovor o iznajmljivanju plakatnih površina za postavljanje reklama. Tek krajem prošlog mjeseca stupljeno je u kontakt sa službom, obavljen razgovor, a Nacrt ugovora dobijen je 15. aprila. Ukoliko su dva mjeseca trebala da se dobije samo prilika za razgovor o zakupu općinske površine i pri tom donese profit općini, pitamo se koliko vremena bi trebalo za realizaciju većih projekata, kakav je trebao biti starački dom.

Reklama

Saradnja sa Leendersom trebao je biti treći projekat „Kafena“ u cilju razvoja velikokladuške lokalne zajednice. Trebao je biti, no, trenutno jedini projekat koji je zaživio je sam „Kafen“, koji zahvaljujući naporima uloženim u njegov razvoj konstantno napreduje.

“Bez obzira na sredinu u kojoj se nalazimo, bez obzira na sporost i težinu utega koja nas vuku unazad, važan je jedino naš konačan cilj, da razbijemo okvire kojima smo već decenijama okruženi, da gledamo unaprijed u smislu zajedničkog napretka, da razvijamo našu lokalnu zajednicu i pružimo prilike onima koji tome iskreno teže”, ističu iz firme Kafen doo.

Izvor: kladuša.net

Reklama
Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu