Connect with us

INVESTICIJE

Propala investicija od 3 miliona eura i prilika za zapošljavanje 50 radnika

Opština Velika Kladuša je u samo u proteklih pola godine propustila priliku da dobije starački dom vrijedan 3 miliona eura, ali i proizvodnu liniju u sklopu projekta izrade shopping torbi što bi omogućilo zapošljavanje minimalno 50 radnika. Te informacije smo dobili danas iz firme Kafen doo, a tekst objavljen na internet stranici Kafena prenosimo u nastavku.

Objavljeno

 


U Velikoj Kladuši proteklih dana je trebao boraviti Roelof Antonio Leenders. Velikokladuškoj javnosti to ime ne predstavlja mnogo, no ukoliko biste u Holandiji pitali za Roelofa Antonia Leendersa, malo ko ne bi znao o kome se radi.

Roelof Antonio Leenders je holandski glumac, poznat najviše po svojim ulogama u serijama „Laat maar zitten“ iz 1988. godine, „Gebroken spiegels“ (1984.), a glumio je i u filmu „Soul Assassin“ iz 2001. godine. U Holandiji je Leenders poznat i kao uspješan biznismen, vlasnik i suvlasnik velikog lanca teretana.

U Velikoj Kladuši je Leenders trebao boraviti poslovno i to na nagovor glavnog predstavnika Firme „Kafen“, Jasmina Kubata, kako bi pronašao adekvatnu firmu, preduzeće ili privatni obrt sa kojima bi dogovorio poslovnu saradnju. Riječ je o projektu humanitarnog karaktera koji bi uključivao izradu modnih asesoara, odnosno shoping torbi. Torbe bi se pravile za Fondaciju „Ibiza Art On Canvas“ čiji je glavni predstavnik upravo holandski biznismen i glumac Leenders. Jasmin Kubat je podržao ideju pod uslovom da posrednik u svemu bude Firma „Kafen“ doo iz Velike Kladuše, a s namjerom da se posao pokrene u ovom gradu i da se omogući zapošljavanje Kladuščana. Ideja je trebala biti realizirana bez ikakve novčane naknade za Firmu „Kafen“, s tim da sav novac od prodaje torbi bude usmjeren na liječenje djece koja boluju od nedovoljno istraženih bolesti.

Budući da je cijeli projekat humanitarnog karaktera, on uvjetuje i minimalne troškove. Materijale za izrade torbi Fondacija „Ibiza Art On Canvas“ dobija gratis od španske vlade. Riječ je o promotivnim bannerima partyja, koji se odvijaju na poznatom turističkom odredištu, Ibizi. Upravo ti promotivni materijali, cerade kojih se rješavaju vlasnici diskoteka, na nagovor Kubata, bili bi dopremljeni u Bosnu i Hercegovinu, gdje bi se izrađivale torbe.

Cijela proizvodna linija zamišljena je sa jednim osnovnim ciljem, da na više načina pomogne velikom broju ljudi. Sa jedne strane, u smislu reciklažnog postupka bio bi riješen otpadni materijal, pokrenut jedan cijeli proizvodni postupak, potpomognuta ekonomija, dok bi sa druge strane bila prodana određena vrsta emocije, koja bi povezivala posjetioce zabava na Ibizi i eventualne kupce torbi.

Propuštena prilika da se zaposli 50 radnika

Reklama

U cijeloj ovoj priči, za našu, velikokladušku javnost, važan je sljedeći podatak. Saradnja na projektu bi uključivala sigurnih 50 radnih mjesta. No, potraga na području Velike Kladuše za adekvatnim poslovnim partnerom bila je bezuspješna.

Od strane službenika firme „Kafen“ nekoliko puta je pokušavano stupiti u kontakt sa pojedinim poslovnim subjektima iz Velike Kladuše koje nude usluge šivanja. Međutim, bilo je nemoguće ostvariti čak i telefonski poziv, što najbolje govori o ažurnosti i spremnosti na saradnju poslovnih subjekata u Velikoj Kladuši.

Nakon nemogućnosti uspostavljanja saradnje u Velikoj Kladuši, Leenders je odlučio posao preusmjeriti na općinu Prnjavor, gdje je pronašao potencijalnog partnera. Uz pomoć menadžera i glavnog knjigovođe u Firmi „Kafen“, Armina Redžića, dogovoren je posjet Prnjavoru i Firmi „Export City“. Nakon dvodnevnih pregovora i boravka u Prnjavoru dogovorena je poslovna saradnja i napravljeni su prvi koraci ka ispunjenju cilja. Tako je propuštena prilika da se zaposli 50 Kladuščana.

Propala investicija od 3 miliona eura

No, nisu Kladuščani propustili samo ovu priliku za poslovnu saradnju. Mali broj građana Velike Kladuše zna, a oni koji i znaju ne žele o tome javno govoriti, da je dolaskom Firme „Kafen“ u Veliku Kladušu, naš grad trebao dobiti starački dom i investiciju za tu namjenu tešku 3 miliona eura. U ovom slučaju zakazala je saradnja sa općinskim organom uprave u Velikoj Kladuši koji nisu imali sluha. U prilog tome imamo i svjedočenja dvojice predsjednika mjesnih zajednica u Velikoj Kladuši čiji su identiteti poznati službenicima „Kafena“.

Kada je u pitanju saradnja sa organom uprave Općine Velika Kladuša i sami možemo posvjedočiti o sporosti rješavanja obligacionih poslova. Naime, predstavnici Firme „Kafen“ doo intenzivno u posljednja dva mjeseca pokušavali su stupiti u kontakt sa odgovornom službom u Općini Velika Kladuša kako bi zaključili Ugovor o iznajmljivanju plakatnih površina za postavljanje reklama. Tek krajem prošlog mjeseca stupljeno je u kontakt sa službom, obavljen razgovor, a Nacrt ugovora dobijen je 15. aprila. Ukoliko su dva mjeseca trebala da se dobije samo prilika za razgovor o zakupu općinske površine i pri tom donese profit općini, pitamo se koliko vremena bi trebalo za realizaciju većih projekata, kakav je trebao biti starački dom.

Reklama

Saradnja sa Leendersom trebao je biti treći projekat „Kafena“ u cilju razvoja velikokladuške lokalne zajednice. Trebao je biti, no, trenutno jedini projekat koji je zaživio je sam „Kafen“, koji zahvaljujući naporima uloženim u njegov razvoj konstantno napreduje.

“Bez obzira na sredinu u kojoj se nalazimo, bez obzira na sporost i težinu utega koja nas vuku unazad, važan je jedino naš konačan cilj, da razbijemo okvire kojima smo već decenijama okruženi, da gledamo unaprijed u smislu zajedničkog napretka, da razvijamo našu lokalnu zajednicu i pružimo prilike onima koji tome iskreno teže”, ističu iz firme Kafen doo.

Izvor: kladuša.net

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu