Karmeus povećava proizvodnju u Doboju

0

 

Novo postrojenje svečano su otvorili direktor kompanije „Karmeus“ za Evropu Andre Žakmar i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić. Rudnik i fabrika „Karmeus“ ima 85 zaposlenih, a trećina ih je angažovana u novom pogonu za proizvodnju filera.

Žakmar je kazao da su ulaganja u proizvodne kapacitete rudnika krečnjaka i fabrike kreča od dolaska u Srpsku premašila 30 miliona evra i da to neće biti kraj njihovim investicijama.

– Novim pogonom želimo da doprinesemo razvoju ekonomije, a proizvodnjom kreča i krečnjaka želimo da pomognemo i ostalim kompanijama koje posluju u RS i u regionu – kazao je Žakmar zahvaljujući Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i partnerima na podršci.

Đokić je rekao da se raduje zbog otvaranja novog proizvodnog postrojenja ističući da je „Karmeus“ od velikog značaja za Doboj i ukupan privredni život RS.

– Predstavljamo novu investiciju koja će unaprijediti proizvodni proces u tehnološkom smislu i obezbijediti kvalitetan proizvod i još viši nivo poštovanja ekoloških zahtjeva i standarda. Nova investicija kompanije „Karmeus“ veoma je značajna za RS jer, pored toga što obezbjeđuje radna mjesta, pokreće i unapređuje razvoj ključnih privrednih grana kao što su energetski sektor, građevinarstvo, proizvodnja čelika i druge. Nove investicije u RS otvaraju mogućnost novog zapošljavanja. Vlada RS je pred usvajanjem novog akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu i za podsticaj zapošljavanja planira da izdvoji oko 40 miliona maraka – istakao je Đokić.

Direktor prodaje „Karmeusa“ za Balkan Saša Božić izjavio je da je novi pogon napravljen, prije svega, za potrebe EFT Rudnika i Termoelektrane „Stanari“, ali da će proizvoditi i za druga tržišta.

– Nadamo se da ćemo zahvaljujući novoj proizvodnji, savremenoj tehnologiji i novoj vrsti proizvoda moći da radimo i za druga tržišta. Imamo planove i projekte zasnovane na iskustvima naših kolega iz Evrope i Amerike u vezi sa primjenom ovih proizvoda – rekao je Božić i dodao da trenutno iz dobojske fabrike izvoze na tržište Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Godišnje potrebe EFT Rudnika i Termoelektrane „Stanari“ za mljevenim krečnjakom fine granulacije biće oko 20.000 tona.

– Mi njihov proizvod koristimo kao mljeveni krečnjak, odnosno kao sorbent za smanjenje sadržaja sumpornih oksida u dimnim gasovima – istakao je tehnički direktor Termoelektrane „Stanari“ Savo Mirković.

„Karmeus“

„Karmeus“ je belgijska kompanija, a u RS posluje od 2008. godine i bavi se proizvodnjom kreča, hidrata, krečnjaka i mljevenog krečnjaka.

Ova kompanija je vodeći svjetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka sa više od 150 godina iskustva i prisutna je u 18 zemalja Evrope, Sjeverne Amerike, Azije i Afrike.

 

Izvor: Glas Srspske