Kašnjenja zbog trezorske isplate penzija

0

Tegeltija je rekao novinarima da Srpska nema problema kada je riječ o prikupljanju izvornih prihoda, dodajući da su dugovanja nastala zato što je od 1. januara u trezorski sistem poslovanja uvršten Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ kako bi se isplata penzija „zaštitila od bilo kakvog stresa“.

„Da bismo mogli da isplaćujemo penzije, za prva tri mjeseca izdvojili smo gotovo 70 miliona KM više nego da su penzije isplaćivane na dosadašnji način. To je dovelo do kašnjenja isplate mnodih drugih sredstava“, pojasnio je Tegeltija.

On kaže da je Vlada Srpske, kada je u trezorski sistem poslovanja uvodila Fond PIO, očekivala da će u prvom kvartalu imati dugoročno finansiranje sa stanovišta Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ ili ugovora koji su imali sa ovim fondom.

„To se nije desilo u prvom kvartalu. Imali smo finansiranje samo na nivou 41 odsto od onoga šta je planirano. Stabilizacija dugoročnog finansiranja desiće se u narednih mjesec ili dva i mi ćemo isplatiti sve svoje zaostale obaveze“, istakao je Tegeltija.

On je poručio da u proteklih deset godina iz Budžeta Republike Srpske nikome ništa nije ostalo neisplaćeno, te pozvao građane da imaju strpljenja.

„Opredijelili smo se za ovaj rizik jer smatramo da je penzionerima najteže. To nam je napravilo veliki tekući deficit koji ćemo mi finansirati u narednih mjesec, dva“, kaže Tegeltija.

On je rekao da će nakon toga sve zaostale obaveze iz 2015. godine biti isplaćene, a onda iz ove godine.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da nema problema sa budžetom grada, iako je prije dva dana bio blokiran za 260.000 KM.

On je pojasnio da je na računu na dan blokade bilo 103.000 KM i da je kasnije, vjerovatno, izvršen priliv dodatnih 160.000 KM.

„Nema razloga za brigu što se tiče grada Bijeljine. To je bilo treniranje strogoće Poreske uprave“, smatra Mićić.

Poreska uprava Republike Srpske blokirala je 30. marta budžet grada Bijeljina zbog oko 260.000 KM dospjelih, a neplaćenih obaveza za doprinose po osnovu zaposlenih radnika.

U Poreskoj upravi Područna jedinica Bijeljina kažu da će račun biti odblokiran onog momenta kad sredstva budu uplaćena.

izvor: Srna