Maros: U naredna dva mjeseca tri prodajna centra

0

O proširenju prodajne mreže i očekivanjima u poslovanju, razgovarali smo sa direktorom ovoga poduzeća Zoranom Marosom.

Kako ocjenjujete poslovanje FIS-a u 2015. godini?
Mi smo rezultatima poslovanja u prošloj godini iznimno zadovoljni. Ukoliko uzmemo u obzir tešku ekonomsku situaciju u okruženju, sa ponosom možemo istaknuti da je protekla godina nastavak niza uspješnih poslovnih godina poduzeća FIS d.o.o. Prihodi u 2015. godini su povećani za 8%, a dobit za 10%.

Fis napokon stiže i u Mostar. Što je to što ćete ponuditi Mostarcima?
Mostarci mogu očekivati zastupljenost svih asortimana koje mi nudimo u većim centrima kao što je, primjerice, centar u Vitezu ili Banjaluci a znate da je naš asortiman vrlo širok. Obzirom da je ovo kvadraturom manji objekat, ponuda artikala će biti prilagođena raspoloživom prostoru ali zastupljenost asortimana svakako ostaje. Ono što je za kupce iz ove regije najbitnije jeste da ih očekuju iste cijene kao i našim ostalim centrima, te brojne pogodnosti kao što su besplatna dostava do 50 kilometara, članstvo u klubu potrošača, sezonska sniženja, stalne akcije i sl..

S obzirom na to da je ovo prvi FISov centar u Hercegovini, kakva su Vaša očekivanja?
Naša očekivanja su vrlo optimistična. Potencijalni kupci iz Mostara i okolice se već odavno zanimaju za nas i imamo informacije da s nestrpljenjem očekuju otvorenje ovog centra, tako da nema razloga za zabrinutost. Mislim da ćemo sigurno ostvariti dobre rezultate u prodaji obuće, tekstila te u prodaji asortimana  namještaja Ambyenta iz vlastite proizvodnje ali i drugih roba. Naš prodajni koncept zasniva se pažljivo biranom asortimanu za svakog kupca. Vjerujem kako će odgovor kupaca biti motiv za širenje i povećanje prodajnog prostora u skorijoj budućnosti.

Prodajni centar otvarate u objektu u kojem je donedavno bio BauWelt. Što će se dogoditi sa dosadašnjim zaposlenicima?
Svi dosadašnji zaposlenici bit će pozvani na informativni razgovor, dajemo im prioritet pri odabiru kadra i u prilici su da zadrže svoja radna mjesta. To je naša moralna obveza, a uz to je puno lakše početi sa iskusnim i već provjerenim kadrom. Pored toga, bit će prostora i za otvaranjem novih radnih mjesta, tako da će ukupna brojka biti oko 80 zaposlenih.

Nakon Mostara, ubrzo slijedi otvaranje još dva Fisova prodajna centra. Možete li nam otkriti malo više detalja?
Tako je. Prvo slijedi otvaranje centra u Doboju, a vrlo brzo i u Žepču, gdje smo izgradili vlastiti objekat u čiju izgradnju, opremu i zalihe robe će biti uloženo 7 miliona KM. Drago nam je da nakon polugodišnje stanke ponovno otvaramo vrata našim kupcima u Žepču, jer 8 godina uspješnog poslovanja u Žepču i stalna potreba za unapređenjem ponude i usluge motivirala nas je da se odlučimo da izgradimo novi i veći centar. Osim što ćemo kupcima pružiti puno bogatiju ponudu, bit će tu i dodatnih sadržaja kao što su caffe, linija samo-posluživanja i sl.
Sukladno strateškim planovima širenja prodajne mreže poduzeća FIS d.o.o, donijeli smo odluku da otvorimo novi prodajni centar u Doboju. Vjerujem da ćemo obradovati brojne kupce i omogućiti im bogatu ponudu iz našeg asortimana. Prodajni centar u Doboju bit će gotovo identičan centru u Žepču, po veličini, asortimanu ali i po broju zaposlenih.

Ostaju li Vaši dosadašnji zaposlenici u Žepču u radnom odnosu?
Naravno, postojećem kolektivu od 40 djelatnika pridružit će se i 30-ak novih, a u Doboju upošljavamo 80 novih djelatnika što je jako dobra vijest za oba grada, ako uzmemo u obzir visoku stopu nezaposlenosti u BiH.

Osim otvaranja spomenuta tri prodajna centra, imate li u planu još neke projekte do kraja ove godine?
Projekat proširenja prodajne mreže nastavljamo i dalje, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Važno je još napomenuti završetak nove proizvodne hale za proizvodnju namještaja od 12.500 m2 i nabavku novih strojeva, čime će se osigurati dodatni proizvodni kapaciteti i povećati kvaliteta gotovih proizvoda. Moram napomenuti da na taj način stvaramo pretpostavke da možemo zahtjevnom evropskom tržištu ponuditi kvalitetan namještaj i osigurati nova radna mjesta u proizvodnji. S ciljem razvoja i unaprijeđenja proizvodnje namještaja u periodu od 2013/17 godine investirat ćemo ukupno 20 miliona KM.

U sklopu turističkog naselja EKO-FIS Vlašić u toku je izgradnja restorana sa 300 sjedećih mjesta. Dakle, realiziramo određene projekte u svim sektorima; trgovini, proizvodnji, turizmu i za sada se sve odvija u skladu sa zacrtanim planovima.

 

Izvor: Oslobođenje