Connect with us

INTERVJU

Maros: U naredna dva mjeseca tri prodajna centra

U naredna dva mjeseca FIS otvara čak tri prodajna centra, čime se njihov broj povećava na ukupno 15. Investicijom vrijednom 20 miliona KM, svojim kupcima će ponuditi vrlo širok asortiman robe koji uključuje prehranu, tekstil i obuću, bijelu tehniku, kućanske aparate, posuđe, namještaj, alate, vodo-elektromaterijal, podne obloge, rasvjetu, vrtni program…

Objavljeno

 


O proširenju prodajne mreže i očekivanjima u poslovanju, razgovarali smo sa direktorom ovoga poduzeća Zoranom Marosom.

Kako ocjenjujete poslovanje FIS-a u 2015. godini?
Mi smo rezultatima poslovanja u prošloj godini iznimno zadovoljni. Ukoliko uzmemo u obzir tešku ekonomsku situaciju u okruženju, sa ponosom možemo istaknuti da je protekla godina nastavak niza uspješnih poslovnih godina poduzeća FIS d.o.o. Prihodi u 2015. godini su povećani za 8%, a dobit za 10%.

Fis napokon stiže i u Mostar. Što je to što ćete ponuditi Mostarcima?
Mostarci mogu očekivati zastupljenost svih asortimana koje mi nudimo u većim centrima kao što je, primjerice, centar u Vitezu ili Banjaluci a znate da je naš asortiman vrlo širok. Obzirom da je ovo kvadraturom manji objekat, ponuda artikala će biti prilagođena raspoloživom prostoru ali zastupljenost asortimana svakako ostaje. Ono što je za kupce iz ove regije najbitnije jeste da ih očekuju iste cijene kao i našim ostalim centrima, te brojne pogodnosti kao što su besplatna dostava do 50 kilometara, članstvo u klubu potrošača, sezonska sniženja, stalne akcije i sl..

S obzirom na to da je ovo prvi FISov centar u Hercegovini, kakva su Vaša očekivanja?
Naša očekivanja su vrlo optimistična. Potencijalni kupci iz Mostara i okolice se već odavno zanimaju za nas i imamo informacije da s nestrpljenjem očekuju otvorenje ovog centra, tako da nema razloga za zabrinutost. Mislim da ćemo sigurno ostvariti dobre rezultate u prodaji obuće, tekstila te u prodaji asortimana  namještaja Ambyenta iz vlastite proizvodnje ali i drugih roba. Naš prodajni koncept zasniva se pažljivo biranom asortimanu za svakog kupca. Vjerujem kako će odgovor kupaca biti motiv za širenje i povećanje prodajnog prostora u skorijoj budućnosti.

Prodajni centar otvarate u objektu u kojem je donedavno bio BauWelt. Što će se dogoditi sa dosadašnjim zaposlenicima?
Svi dosadašnji zaposlenici bit će pozvani na informativni razgovor, dajemo im prioritet pri odabiru kadra i u prilici su da zadrže svoja radna mjesta. To je naša moralna obveza, a uz to je puno lakše početi sa iskusnim i već provjerenim kadrom. Pored toga, bit će prostora i za otvaranjem novih radnih mjesta, tako da će ukupna brojka biti oko 80 zaposlenih.

Nakon Mostara, ubrzo slijedi otvaranje još dva Fisova prodajna centra. Možete li nam otkriti malo više detalja?
Tako je. Prvo slijedi otvaranje centra u Doboju, a vrlo brzo i u Žepču, gdje smo izgradili vlastiti objekat u čiju izgradnju, opremu i zalihe robe će biti uloženo 7 miliona KM. Drago nam je da nakon polugodišnje stanke ponovno otvaramo vrata našim kupcima u Žepču, jer 8 godina uspješnog poslovanja u Žepču i stalna potreba za unapređenjem ponude i usluge motivirala nas je da se odlučimo da izgradimo novi i veći centar. Osim što ćemo kupcima pružiti puno bogatiju ponudu, bit će tu i dodatnih sadržaja kao što su caffe, linija samo-posluživanja i sl.
Sukladno strateškim planovima širenja prodajne mreže poduzeća FIS d.o.o, donijeli smo odluku da otvorimo novi prodajni centar u Doboju. Vjerujem da ćemo obradovati brojne kupce i omogućiti im bogatu ponudu iz našeg asortimana. Prodajni centar u Doboju bit će gotovo identičan centru u Žepču, po veličini, asortimanu ali i po broju zaposlenih.

Reklama

Ostaju li Vaši dosadašnji zaposlenici u Žepču u radnom odnosu?
Naravno, postojećem kolektivu od 40 djelatnika pridružit će se i 30-ak novih, a u Doboju upošljavamo 80 novih djelatnika što je jako dobra vijest za oba grada, ako uzmemo u obzir visoku stopu nezaposlenosti u BiH.

Osim otvaranja spomenuta tri prodajna centra, imate li u planu još neke projekte do kraja ove godine?
Projekat proširenja prodajne mreže nastavljamo i dalje, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Važno je još napomenuti završetak nove proizvodne hale za proizvodnju namještaja od 12.500 m2 i nabavku novih strojeva, čime će se osigurati dodatni proizvodni kapaciteti i povećati kvaliteta gotovih proizvoda. Moram napomenuti da na taj način stvaramo pretpostavke da možemo zahtjevnom evropskom tržištu ponuditi kvalitetan namještaj i osigurati nova radna mjesta u proizvodnji. S ciljem razvoja i unaprijeđenja proizvodnje namještaja u periodu od 2013/17 godine investirat ćemo ukupno 20 miliona KM.

U sklopu turističkog naselja EKO-FIS Vlašić u toku je izgradnja restorana sa 300 sjedećih mjesta. Dakle, realiziramo određene projekte u svim sektorima; trgovini, proizvodnji, turizmu i za sada se sve odvija u skladu sa zacrtanim planovima.

 

Izvor: Oslobođenje

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu