Connect with us

INTERVJU

Matijević: Ako prodam firmu „Tenisu”, kupio bih PKB

Vlasnik najvećeg lanca mesara potvrdio da pregovara sa njemačkim proizvođačem i da mu, ako unovči taj biznis, neće trebati Miodrag Kostić sa kojim je ranije planirao konzorcijum za privatizaciju beogradskog kombinata.

Objavljeno

 


 

Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa „Matijević”, izjavio je juče da je njemački „Tenis” ozbiljno zainteresovan da kupi njegovu kompaniju.

On je za „Politiku” potvrdio da se o toj transakciji već uveliko pregovara i da je on raspoložen za svaku vrstu dogovora sa njemačkim proizvođačem, pa čak i za prodaju sto odsto kapitala kompanije koja se procjenjuje na oko 250 miliona evra. Kaže da su predstavnici „Tenisa” nedavno u Srbiji, osim „Matijevića”, obišli i „Neoplantu” „Juhor” i „Karneks”, ali da je izbor pao na novosadsku firmu iako su i ostali bili u igri. 

– Razgovarao sam sa Klemensom Tenisom o raznim vidovima saradnje – od prodaje do zajedničke proizvodnje. Još ne znam da li bi to bila većinska ili manjinska prodaja kapitala, sve mi odgovara – kaže Matijević. 

Šta je razlog iznenadnog obrta u priči o dolasku najvećeg njmačkog proizvođača mesa na tržište Srbije? Sve do juče najavljivana je investicija od 300 miliona evra za podizanje farmi i proizvodnju svinjskog mesa, zakup parcela po Vojvodini, obuka farmera…

Sada mu se otvoreno, na tacni, nudi potpuno razrađen posao. Lanac od 135 mesara na odličnim lokacijama (samo šest objekata nije u vlasništvu) i klanica sa najvećim kapacitetom u Srbiji.

Reklama

Izvor : Politika

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu