Nova Ljubljanska banka (NLB) pred prodajom lošeg kreditnog portfelja

0

Najveća slovenska banka u 100-postotnom je državnom vlasništvu, a u dogovoru s Europskom komisijom iduće bi godine trebala biti privatizirana, no njenu bilancu još uvijek opterećuje visok postotak loših kredita, što joj smanjuje vrijednost i zanimanje potencijalnih investitora. S krajem prošle godine NLB je imala 1.9 milijarde nenaplativih kredita, odnosno 19.3 posto od svog ukupnog kreditnog portfelja, dok u slovenskom bankarskom sustavu taj udio iznosi znatno manje – 8.5 posto.

Kako javlja Hina, Banka je krajem prošle godine objavila namjeru prodaje paketa loših kredita u ukupnom iznosu 800 milijuna eura, a proces je pred zaključkom.

Prema nesluužbenim informacijama koje prenosi „Dnevnik“, paket loših kredita NLB-a kupit će slovenska tvrtka KF Finance, koja u tom poslu sudjeluje s jednim britanskim financijskim fondom, a ponudili su cijenu u visini 20 posto nominalne vrijendosti duga koji će kupiti. Konačan potpis ugovora još je samo formalnost, navodi list, pozivajući se na svoje informacije koje u NLB-u i potencijalnom kupcu nisu željeli komentirati.

Među kreditima koji se prodaju su i krediti NLB-a dani poduzećima izvan Slovenije, uglavnom na području zapadnog Balkana, a u konkurenciji za njihovu kupnju bio je, uz KF Finance, do samoga kraja i jedan financijski fond iz Norveške, piše dnevni list Dnevnik u svom poslovnom prilogu. Na sličan način, navodi list, svoje loše kredite, one koji nisu u okviru sanacije preneseni na tzv. lošu banku, namjeravaju prodati i dvije druge najveće slovenske banke – Nova kreditna banka Maribor (NKBM) i Abanka.

 

Izvor: Fena