Connect with us

FINANSIJE

Prihodi Ericssona Nikole Tesle porasli sedam, a dobit 12 posto

U poslovnom izvještaju se navodi da je neto dobit dostiglaa 28,2 milijuna kuna, što je 12,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Operativna dobit skočila je, pak, za 20,6 posto, na 29,2 milijuna kuna. 

Objavljeno

 


Izvor:

 

Prihodi Ericssona Nikole Tesle porasli su u prvom tromjesečju 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 330,8 milijuna kuna, dok je neto dobit porasla više od 12 posto, objavila je u četvrtak ta kompanija.

U poslovnom izvještaju se navodi da je neto dobit dostigla 28,2 milijuna kuna, što je 12,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Operativna dobit skočila je, pak, za 20,6 posto, na 29,2 milijuna kuna.

– Poslovni rezultati u prvom tromjesečju 2016. pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. I dalje bilježimo značajan porast prihoda od aktivnosti na Ericssonovu tržištu, zahvaljujući širenju poslova i dobijanju novih odgovornosti, čime je neutraliizovan pad prihoda na ostalim tržištima, poručila je u izvještaju Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

U izvještaju se ističe kako nepovoljna ekonomska situacija na domaćem i stranim tržištima, odgađanje i oprezan pristup kupaca kapitalnim investicijama i dalje značajno otežavaju poslovanje kompanije, pa s tim u vezi na domaćem i tržištima Jugoistočne Europe bilježi pad prihoda od prodaje.

Na domaćem tržištu ukupno je u prvom tromjesečju ostvareno 55,4 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 6,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su istovremeno 63 milijuna kuna, što je 6,7 posto manje na godišnjem nivou.

Reklama

Međutim, na Ericssonovom je tržištu kompanija ostvarila prihode od 212,3 milijuna kuna, što je 16,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U poslovnom izvješću Ericsson Nikola Tesla ističe i kako u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 16,7 posto, usluge za Ericsson 64,2 posto, dok ostala izvozna tržišta učestvuju sa 19,1 posto.

 

Izvor: Lider

Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu