Razmatra se zahtjev poljoprivrednika iz Republike Srpske

0

Ministarstvo je navelo da je zaprimilo zahtjev Saveza i da je u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Ceftom pokrenulo odgovarajuće procedure koje uključuju potrebne analize i mišljenja nadležnih institucija i aktivnosti po ovom zahtjevu, koje su u toku.

„Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema saznanja vezana za formiranje bilo kakvog `konzorcijuma`, a tender za izvoz mesa u Tursku sprovodi turska strana“, navodi se u odgovoru na pitanje Srne u vezi sa zahtjevom Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, koji je 17. marta upućen ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću.

Zahtjev Saveza se odnosi na uvođenje zaštitnih mjera za juneće i goveđe meso svih kategorija – smrznuto i rashlađeno, te za ukidanje svih obaveza za uvoz tovne teladi i junadi iz EU i trećih zemalja.

U zahtjevu se navodi da problemi sa plasmanom tovne junadi traju još od septembra prošle godine kada je meso za Tursku izvezeno, a otkupa stoke za tu namjenu na terenu BiH nije bilo.

„Moramo da naglasimo da se već šest mjeseci utovljena junad gotovo ni ne kupuju na teritoriji BiH, a za ono malo što se otkupi cijena je 3,50 do četiri KM, što ni izbliza ne pokriva troškove proizvodnje“, navedeno je u zahtjevu.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača ističu da je alarmantno i to što se u BiH svakodnevno uvozi na stotine tona junećeg mesa, a domaću junad niko ne traži.

„U posljednje vrijeme imamo saznanja, mimo dešavanja u vezi sa zloupotrebom isporuke mesa iz BiH, da se formira nekakav `konzorcijum` koji bi imao praktično monopol na otkup junadi i izvoz mesa u Tursku“, navode poljoprivrednici i dodaju da je u ovaj posao umiješano i Ministarstvo poljoprivrede Federacije BiH.

Prema njihovim navodima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH mora pod hitno, zbog prekomjernog uvoza i damping cijena junećeg mesa iz uvoza, uvesti zaštitnu mjeru.

„Pod pretpostavkom da je BiH teritorijalno i ekonomski suverena zemlja, tražimo reviziju potpisanih sporazuma, naročito u dijelovima koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima“, ističu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Izvor: Srna