Siemens Hrvatska gradi prvu vjetroelektranu u Bosni i Hercegovini

0

Siemens Hrvatska potpisao je ugovor s kompanijom JP Elektroprivreda HZ HB iz Mostara o isporuci 22 vjetroagregata za novi projekt VE Mesihovina. Ukupna snaga prve vjetroelektrane u susjednoj državi iznosi 50,6 MW, a godišnje će proizvoditi oko 165.000 MWh sati što je dovoljno za snabdijevanje više od 50.000 domaćinstava.

VE Mesihovina prvi je projekt vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a nalazi se nedaleko Tomislavgrada. Projekt pokreće JP Elektroprivreda HZ HB iz Mostara uz podršku razvojne banke KfW. Ugovor će stupiti na snagu 30. aprila 2016. dok će instalacija prvih agregata započeti u proljeće 2017. godine, a završetak projekta očekuje se početom 2018. godine. Promjer rotora turbina za VE Mesihovina iznosi 108 metara, a vjetroagregati će biti postavljeni na visini stubova od 78,3 metara.

„Ponosni smo što, kao hrvatska kompanija i dokazani partner s međunarodnim iskustvom u iskorištavanju obnovljivih izvora energije, možemo ponuditi svoje znanje i stručnost. Za Bosnu i Hercegovinu ovo je važan iskorak u smjeru razvijanja kapaciteta koji će zadovoljiti potrebu za kvalitetnom, učinkovitom i ekološki prihvatljivom opskrbom energijom.“, ističe Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska i Siemensa BiH.

Siemens je do sada po cijelom svijeta instalirao više od 15.000 vjetroagregata proizvedenih patentiranom tehnologijom IntegralBlade, što podrazumijeva izradu lopatica u jednom komadu od epoksidne smole pojačane staklenim vlaknima (fiberglass), dok vanjski dizajn predstavlja najmoderniju aerodinamiku vjetroturbina, naglašavaju u kompaniji.

 

Izvor: Poslovni Dnevnik