Connect with us

INVESTICIJE

Ikea položila kamen temeljac za prvu robnu kuću u Srbiji

Švedski proizvođač namještaja Ikea položio je danas kamen temeljac za prvu robnu kuću u Srbiji na lokaciji Bubanj potok u Beogradu, koja će biti otvorena na ljeto iduće godine.

Objavljeno

 


Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je tom prilikom da san o Ikei traje 25 godina, kao i da se raduje zbog toga što se Srbija pridružuje zemljama u kojima se nalazi Ikea.

„Ovo je za nas velika čast što pripadamo klubu od 47 zemalja u kojima Ikea ima robne kuće“, naveo je Vučić i rekao da se nada da će prodavnice Ikee biti otvorene i u drugim gradovima u Srbiji.

Vučić je rekao da se očekuje da će sljedeća prodavnica Ikee biti otvorena u Nišu, jer je važno da se Srbija ravnomerno razvija.

Istakao je da je za Srbiju od velikog značaja da što više proizvodjača proizvodi za Ikeu i da na taj način izvoze i u druge zemlje u kojima ta kompanija posluje.

Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije Ikea što su pristali da razgovaraju o tome da se Simpo ponovo vrati u sistem dobavljača te kompanije.

Najavio je da će Vlada pomoći domaćim preduzećima da dostignu standarde poslovanja potrebne kako bi proizvodili za Ikeu.

Reklama

Vučić je rekao da će u Ikei prvo kupiti oklagiju i dasku za sječenje mesa, proizvedene u Srbiji.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su prethodne vlasti devet godina najavljivale otvaranje Ikee u Beogradu i dodala da je ova vlada u tome uspela.

„Procjene su da bi prihod od Ikee u državnom budžetu godišnje iznosio od 15 do 20 miliona evra“, izjavila je Zorana Mihajlović i dodala da to znači da je za prethodnih devet godina izgubljeno od 150 do 200 miliona evra, jer Ikee nije bilo.

Mihajlović je pozvala investitore da ulažu u Srbiju i poručila da je Srbija dobro mjesto za ulaganje.
 
Direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek izrazio je zadovoljstvo što se Srbija priključila globalnoj mreži kompanije Ikea, koja ima 375 robnih kuća, posluje u 47 zemalja i za koju radi 172.000 ljudi.

Vanoverbek je rekao da je Srbija uvek bila deo poslovnih planova Ikee i da je srpsko tržište važno za tu kompaniju.

„Srbija igra važnu ulogu u našim razvojnim naporima da u jugoistočnoj Evropi do 2025. godine porastemo sa dve na 13 robnih kuća u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Sloveniji“, rekao je on i najavio da Ikea planira da proširi lanac dobavljača u Srbiji.

Reklama

Regionalni direktor za razvoj kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić zahvalio se predstavnicima Vlade Srbije i grada Beograda na podršci koju su pružili u relizaciji ovog projekta.

Lalić je istakao da će robna kuća ponuditi 9.500 arikala, po cijenama koje će biti prilagodjene kupovnoj moći stanovništva.
 

Gradonačenik Beograda Siniša Mali rekao je da je ova investicija, na koju se godinama čekalo, primjer kako se stvari mogu mijenjati zajedničkim radom i saradnjom, za dobrobit gradjana.

„Otvaranje novih radnih mjesta ostaće prioritet za koji ćemo se boriti“, rekao je Mali i najavio da će ovog mjeseca u Beogradu početi realizacija projekata vrijednih 350 miliona evra, koji će otvoriti 5.000 radnih mjesta.

U okviru robne kuće Ikea, kako je najavljeno, biće i 1.500 parking mjesta, restoran sa 500 mjesta i igraonica za djecu.

Glavni izvodjač radova je austrijska kompanija Štrabag, koja je dobila i posao izmeštanja naplatne rampe na autoputu iz Bubanj potoka u Vrčin.
 
{gallery}Ikea_kamenTemeljac_Srbija{/gallery}
 
Izvor: Beta

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu