Zaduženost bogatih zemalja premašuje razinu velike ekonomske depresije iz 1930-ih

0

 

Zaduženost zemalja i dalje raste svuda u svijetu, naročito u bogatim zemljama, gdje se približava nivou na kojem je bila nakon Drugog svjetskog rata, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond.

„Sada javni dug u prosjeku premašuje nivo koji je dostigao u vrijeme velike ekonomske depresije (u 1930-im) i približava se nivou na kojem je bio nakon Drugog svjetskog rata“, ističe MMF u polugodišnjem izvještaju o zaduženosti.

Zaduženost zemalja izvoznica nafte, koje jako pogađa pad cijena sirove nafte, naglo raste kako bi se naknadio gubitak prihoda, ističe se u izvješću objavljenom u prigodi proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

Po njihovoj procjeni, zaduženost proizvođača crnog zlata u Magrebu i na Bliskom istoku trebao bi u idućih pet godina skočiti za 2000 milijarde dolara.

„Javne financije su imale tešku godinu. Nastaje nova stvarnost“, zaključio je Vitor Gaspar, glavni autor izvješća koji upozorava na posljedice usporavanja svjetske ekonomije. „Rizici rastu gotovo svuda“.

Tako bi javni dug u Japanu trebao ove godine dostići gotovo 250 posto BDP-a, 133 posto u Italiji, 107 posto u Sjedinjenim Državama i nešto više od 98 posto u Francuskoj, predviđa MMF. Nikakvih procjena nema za Grčku koja je već šestu godinu u teškoj ekonomskoj krizi.

MMF još jednom poziva zemlje članice da budu spremne na „brzu reakciju“ kako bi poduprle ekonomski rast i „smanjile ranjivost“ koju potiče njihova zaduženost, priznajući ipak da je njihov politički manevarski prostor uzak.

„Izborni kalendar i političke blokade mogli bi u 2016. otežati primjenu mjera i usporiti ambiciozne politike u razvijenim zemljama“, zaključuje MMF.

 

Izvor: Poslovni dnevnik