Azijske berze pale, slabiji dolar

0

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene akcija pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer zbog slabosti globalne ekonomije i poslovnih rezultata kompanija ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,4 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najniži nivo u dva mjeseca.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je jučerašnjeg pada berzovnih indeksa na Wall Streetu za otprilike 1 posto, čime su izgubljeni gotovo svi dobici od prethodnoga dana.

Dan prije cijene akcija na najvećoj svjetskoj berzi snažno su porasle zahvaljujući nadi ulagača da će se poslovni rezultati američkih kompanija poboljšati.

Uz to, makroekonomski pokazatelji ne ulivaju previše nade da će se rast globalne ekonomije tako skoro ubrzati, pa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama. 

Podršku tržištima pružaju samo cijene nafte, koje su se znatno oporavile nakon oštrog pada početkom godine.No, i one prilično osciliraju, s obzirom da je malo naznaka da se ponuda smanjuje, a potražnja raste.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 45,85 dolara, nakon što je juče skočila 3,5 posto. I na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio za 0,8 posto, na 47,22 dolara, nakon što je juče poskupio 4,6 posto.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov kurs jutros skliznuo na 108,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dostigla 1,1425 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1385 dolara.

 

Izvor: Hina